За разлика от възрастните, децата обикновено имат разнообразен хранителен режим. Особено в ранна възраст и по време на отбиването. Тогава всички се стремят да им осигурят максимално добри ястия от хранителна гледна точка. И повечето малчугани ги приемат с радост.

Но след като станат малко по-големи, те започват да проявяват селективност към храната, което донякъде е причинено и от възможността сами да избират какво да хапват. И точно тогава е възможно да се стигне до недостиг на магнезий в детското меню. Има ли и какви могат да бъдат последиците от дефицита на този наистина важен елемент? За какво трябва да се притесняваме и кои са симптомите, които да ни загатнат, че има такъв проблем? Ето отговорът на експертите!

Дефицит на магнезий при децата – защо трябва да се притеснявате

Магнезият е много важен минерал и за малки, и за големи, защото допринася за цялостното благосъстояние на организма. От съществено значение е правилното усвояване на хранителните вещества - като калций, фосфор и калий, необходими за нормалното функциониране на мозъка и костите. Но това не са единствените важни елементи, за които трябва да се внимава.

Магнезият е другият, който не бива да подценявате, когато изготвяте менюто на малчугана или му създавате хранителни навици. Този елемент е полезен за поддържане на гликемичния индекс под контрол, за здрави мускули, нормално кръвно налягане, а и за да може организма да синтезира протеини. С две думи: магнезият не трябва да липсва в организма както на възрастните, така и на децата, но за съжаление това се случва много често, независимо от възрастта.

Симптоми на дефицит на магнезий при деца

Как обаче да разберете дали детето ви има недостиг на магнезий? При малките не е необходимо да се правят редовни кръвни изследвания, както е при възрастните например, но може да е полезно да се наблюдават определени поведения, които издават липсата на този елемент при децата. Такива са:

- затруднено заспиване и безсъние;

- затруднена концентрация;

- слабост и хронична умора;

- депресия и апатия;

- повтарящи се главоболия;

- хиперактивност;

- хранителни нарушения.

Ако забележите, че детето ви изпитва един или повече от тези симптоми неочаквано, най-добре е да говорите с педиатъра, който би могъл да назначи изследвания, за да провери състоянието му, или директно да изпише добавка с магнезий.

Магнезий и хиперактивност

Тъй като някои от симптомите на магнезиев дефицит при деца са същите като при ADHD, многобройни проучвания показват, че допълването на количествата магнезий, консумирани от детето, може значително да подобри такива проблеми, като дефицит на вниманието/хиперактивно разстройство.

Продължава на страницата на Новите родители