Бременността е време, в което изпитваме колкото надежда и радост, толкова и страхове. Понякога бременните си създават излишно напрежение, когато се вторачат в неща, които не са от голямо значение или просто не са верни. Ето някои неща, от които бъдещите майки не трябва да се тревожат по време на бременността си.

1. ДАЛИ НЯМА ДА ИЗГУБИТЕ БЕБЕТО

Първото тримесечие от бременността е наистина най-рисково. Ако майката е под 35 години и е в добро здравословно състояние, рискът от спонтанен аборт е минимален. Дамите между 40 и 44 са по-застрашени – рискът при тях е около 34%. След като се установи сърдечният ритъм на бебето чрез ултразвук ( преглед, който се провежда в седмата или осмата гестационна седмица), рискът от спонтанен аборт спада до 5%.

2. ДАЛИ РОДИЛНИТЕ МЪКИ НЯМА ДА СА НЕПОНОСИМИ

За майките не е особено полезно да гледат клипове на раждания. Самата идея е достатъчна, а пък мисълта дали упойката ще ви хване, може да бъде подлудяваща. Според експертите повечето дами оценяват болката от раждането със 7 и 8 и рядко с 10. Ако болката е толкова непоносима, как според вас жените раждат второт, трето и повече деца? Дамите сме способни на много повече, отколкото си мислим!

3. ДАЛИ БЕБЕТО НЯМА ДА ИМА УВРЕЖДАНИЯ

С повишаващия се брой на статии и дискусии относно причините за аутизма, здравословни проблеми при бебетата вследствие на замърсена вода, както и лекарствата, които влияят на бебетата в утробата, напълно разбираемо е защо много бременни се тревожат. Около 97 на всеки 100 раждания са на напълно здрави деца без никакви проблеми. Ако майката е в добро здраве, не е диагностицирана с диабет, не пуши и не пие, не е затлъстяла, шансовете да роди бебе в отлично здраве са значителни.

4. ДАЛИ БЕБЕТО НЯМА ДА СЕ РОДИ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ИЛИ НЯМА ДА БЪДЕ ПРЕНОСЕНО

Дали бебето ще се роди преждевременно, или ще остане в утробата за повече от 42 седмици, не е ясно. Майките трябва да знаят, че терминът е просто предположение и раждането може да не е 100% по план. По-голямата част от майките е вероятно да не се сблъскат с преждевременно раждане, нито пък с преносване. Дори да се сблъскате с това, съвременната медицина е толкова напреднала в това отношение, че неонатолозите вършат чудеса, за да спасят бебето и да има съвсем пълноценен живот, особено ако се роди над 1.5 кг. Според данните, около 12-13% от бебетата в световен мащаб се раждат преждевременно.

5. ДАЛИ СПАНЕТО ПО ГРЪБ ЩЕ ПОВЛИЯЕ НА БЕБЕТО

Не се тревожете за спането по гръб през първите месеци от бременността, когато коремчето все още не е пораснало. Но през втория и особено през третия триместър определено трябва да си вземете голяма възглавница и да свикнете да спите на една страна. Според експертите майките, които спят по гръб, повишават риска си от от раждане на мъртвородено. Растящото бебе размества органите, майката има двоен приток на кръв и затова спането по гръб оказва голямо напрежение върху вените, плацентата и може да повлияе на притока на кислород у бебето.

Очаквайте продължение по-късно през деня

Цветелина Велчева по материали от Bright Side