Безвредни ли са дъските за рязане? Наистина ли сапунът убива бактериите? Около темата хигиена витаят най-различни митове. Много от тях сме възприели от родителите и бабите си, без да ги подлагаме на съмнение. Но кои от тях са верни и кои не? Предлагаме ви да разгледаме десет от най-разпространените заблуди.

1. Сушилните за ръце с въздушна струя са хигиенични.

грешно

През последните години сушилните за ръце с въздушна струя се наложиха в обществените тоалетни, тъй като изсушават ръцете за нула време и са по-екологични от хартиените кърпи. Но това прави ли ги хигиенични? Не, установи неотдавна едно проучване на университета в Уестминстър, според което сушилните за ръце с въздушна струя центрофугират вируси на разстояние 3 метра през помещението с мивките. За сравнение нормалните сушилни и хартиените кърпи разпространяват вирусите само на 75 и 25 см.

2. Тоалетната е най-мръсното място в къщата.

грешно

Кърпата за миене на съдове е много по-голям развъдник на бактерии. Дъската на тоалетната е суха и хладна, а бактериите предпочитат влажни и топли места. Влагата и остатъците от храна по гъбата стимулират размножаването на бактерии, така че там гъстотата им е до 400 пъти по-висока отколкото върху тоалетната чиния.

3. Мръсотията изниква от нищото.

грешно

Запитвали ли сте се някога откъде се взема цялата прах в дома ви? Източникът на по-голямата част от мръсотията сме самите ние. Ако разгледате прахта под лупа, ще откриете най-вече кожни люспи, косми и власинки плат. Имайки предвид, че човек губи средно по 40 000 кожни клетки на минута, цялата тази прах не бива да ни учудва. Това обяснява и защо вкъщи е най-мръсно, когато сме имали гости: повече хора произвеждат повече прах!