Главоболието може да е следствие както от стрес, така и от по-простички неща като миризмата на парфюми. 

Най-често срещаният вид е стягащата болка. При нея сякаш невидима лента се е впила в двете страни на главата, като може да отиде към врата и зад очите.

Този вид главоболие може да трае от минути до дни, но по правило не спира хората от ежедневните им задължения.

Към момента над 1,6 милиарда хора страдат от стягащо главоболие, като жените са засегнати повече от мъжете.

Ето най-честите причини за него:

1. Емоционално напрежение

Когато сте ядосани, мускулите на врата и главата се стягат и причиняват това главоболие. Дишайте дълбоко и бавно или просто бройте до 10, за да се успокоите. Упражненията, споделянето с приятели за това как се чувствате и релаксацията могат да решат проблема с гнева в дългосрочен план.

2. Стрес

Главоболията, причинени от стрес, обикновено се случват след дълги часове работа и натрупване през седмицата, но обикновено пикът е след събуждане в събота. Спадането на нивата на хормона на стреса причинява бързо отделяне на химически вещества в мозъка, които първо стягат кръвоносните съдове, а след това ги разширяват. Просто решение е да се избягват повече от 8 часа сън и да се прибави повече релаксиране през седмичните дни. Йога, дълбоко дишане и масажи също помагат.

3. Липса на сън

Нередовният сън причинява умора, проблеми с концентрацията, липса на мотивация и болки в мускулите. Поведенческа терапия и смяна на навиците за сън могат да помогнат. Както и спирането на късното гледане на телевизия.

4. Дехидратация

Липсата на вода кара мозъчните клетки да се свиват, което активира рецепторите за болка. Очеводното решение е хидратацията.