Енотите

Изследване на етолога Х. Б. Дейвис показва, че енотите могат да отключват сложни заключващи системи за по-малко от 10 опита. И още повече, могат да помнят решението на отделните ключове до три години. 

Гарваните

Доказано е, че гарваните могат да схванат основни научни принципи като изместването на водата. По време на тестовете гаравните са разбрали, че плътните предмети изместват повече вода от кухите. Също така е известно, че гарваните изработват инструменти от клонки, за да достигат до предложените им лакомства. В някои отношения учените сравняват интелигентността им с тази на седемгодишен човек!

Мравките

Аржентинските мравки могат да бъдат открити по цял свят – Европа, САЩ, Япония. И макар да са на хиляди километри едни от други, когато ги съберат на едно място, те отказват да се бият. Учените смятат, че тези милиарди мравки принадлежат към една и съща колония, която обхваща по-голямата част от Земята и може успешно да конкурира и най-големите империи в историята на човечеството. Един малък сегмент от тази огромна империя се простира на 3700 мили по Средиземноморското крайбрежие. 

Прасетата

Прасенцата могат да бъдат научени как работи огледалото за няколко часа - нещо, което отнема на човешкото дете няколко месеца. Научават различни фигури също толкова бързо, колкото малките човечета, което кара учените да заключат, че те имат интелигентността на 3-годишен човек. 

Овцата

Овцете са толкова умни, че е известно как цели стада са се събирали, за да вземат „изпълнителни решения“.Помнят лица до две години и могат да разпознават цветни комбинации - нещо, което е характерно само за приматите. 

Октоподът

Октоподът е толкова интелигентен, че Обединеното кралство го класифицира като гръбначно животно по закона за защита на животните. Освен, че могат да се измъква от буркани и да разгадават лабиринти, октоподите използват като инструменти кокосови орехи и строят стени, за да защитят хралупите си, използвайки камъни и черупки. 

Катерици

Когато става дума за запасяване с провизии, катериците имат невероятна памет, която им позволява да помнят куде да скрили хиляди ядки в продължение на месеци. 

Плъховете

В китайската култура плъхът е почитан заради своята хитрост и изобретателност. И има причина те да са толкова често използвани като лабораторни животни в експериментите на невробиолози и психолози - те се обучават лесно и винаги търсят вратички и аварийни маршрути. 

Гълъбите

Гълъбите могат да разпознаят стотици изображения дори след като са минали няколко години. Могат освен това да се разпознаят в огледало, да бъдат обучени на азбуката и да разпознават хора по снимки.

Пчелите

Пчелите притежават нещо, известно като „интелигентност на рояка“. Една единствена пчела може да не е умна, но когато са заедно, като кошер, те са способни на удивителни подвизи. Нещо повече, пчелите може би са измислили демокрацията далеч преди хората. Когато пчелите търсят нов дом, разузнавачите танцуват енергично, за да „рекламират“ местата, които са открили. След това те решават като група кои разузнавачи са изглеждали по-уверени в своето място и щом мнозинството се съгласи, те избират място.