Само който не е женен, не е наясно какво представлява кризата в семейния живот. На необвързаните им е трудно да си представят какво се случва с отношенията в такъв момент, но какво да ги мислим?! Най-трудно е да се преодолее кризата, независимо от какво е породена – да се преодолее не от всеки от партньорите, а заедно.

По какво се разпознават подобни опасни периоди? Първо да си изясним причините:

Всяко семейство се сблъсква с психологически трудности, чието преодоляване изправя съпрузите през пропаст, която трябва да прескочат заедно. Има поне 10 причини за възникването на тези кризи – изискват внимание:

Зачеване и раждане на първото дете

Това преосмисля  житейските ценности, което често се оказва трудно за двойката. Когато предстои раждане или вече бебето е налице, да гледаш “в утрешния ден” не само въз основа на своите желания, но като се съобразяваш винаги с потребностите на малкото е сериозна работа и няма нищо общо с безгрижното минало, което е било даденост.

Юношество и преход към зряла възраст

Отговорността за децата, отглеждането им също са кризисен период за новите родители, някои от които доскоро сами са били деца. Преходът към зряла възраст понякога е сериозен психологически прелом с различните възприятия за грижа и възпитание. Те могат да предизвикват противоречия и спорове между съпрузите, което се отразява на малките и на отношенията в семейството

Жилищни проблеми

Несигурността къде да живеят, жилището под наем, кредитът, изтеглен за покупка на апартамент и други битовизми объркват сериозно семейния бюджет и вдъхват неувереност. Това причинява много изяснявания на отношенията, взаимни обвинения, прерастващи в скандали.

Загуба на доверието, изневяра

Такива ситуации изглеждат без изход. При липса на желание за разбирателство и за взаимно осмисляне дори могат да бъдат фатални.

Психическо натоварване

Психологическото пренапрежение, пресата, която налагат шефовете или някой друг от обкръжението, могат да извадят от равновесие всеки, или да предизвикат постоянен стрес. Той трудно се разсейва и у дома, когато винаги има нещо, което да вгорчи живота на партньорите.

Смяна на социалния статус

В живота на всеки човек има възходи и падения, които водят до неочаквани последствия. Често пъти получаваме удар от близки хора, на които разчитаме за подкрепа. Загубата на работа, финансови проблеми, фалит, сериозно заболяване на някой от съпрузите – подобни неща могат да предизвикат силна криза.

Критическа възраст

Всяка жена минава през този период къде по-драматично, къде по-леко, но през менопаузата претърпява хормонални и психологически промени, като за нея означават само едно: остарява. Осъзнаването на появата на биологична старост може да разбие нежните сърца и жената се нуждае от сериозна подкрепа от страна на партньора си.Нужно ѝ е да чувства, че за него си остава все така привлекателна и желана, както в началото на връзката им.

Продължава на страницата на Новите родители