10 ползи от яденето на яйца
Яйцата са сред малкото храни, които може да класифицираме като суперхрани, заради полезните си свойства и невероятната им питателност. Едно яйце съдъджа всичко необходимо за клетките в човешкия огранизъм - витамини, фолат, фосфор, селен, калции и цинк. foodpanda подбра част от ползите от консумацията на яйца.
- Едно сварено яйце съдържа точно 77 калории, 6 грама протеин и 5 грама здравословни мазнини.
- Яйцата имат висок холестерол, но нямат неблагоприятен ефект върху кръвния холестерол.
- Едно яйце съдържа 212 mg, което е повече от половината от препоръчителния дневен прием от 300 мг.
- При 70% от хората яйцата изобщо не повишават холестерола.
- Яденето на яйца е чудесен начин за увеличаване на HDL.
- Има много различни видове яйца, най-често се отглеждат пилешки яйца, докато по-гурме изборът включва патица, гъска и пъдпъдъчи яйца.
- В християнството символът на украсеното яйце стана синоним на Великден.
- Яйцата се считат за "пълен" източник на протеин, тъй като съдържат всичките осем основни аминокиселини
- В традиционната китайска медицина яйцата се препоръчват да укрепват кръвта и да увеличават енергията, като подобряват храносмилателната и бъбречната функция.
- Яйцата за закуска могат да помогнат при отслабване