Детските истерии са важна част от емоционалното здраве на нашето хлапе и трябва да ги приемаме спокойно.
Чувстваме се добри родители, когато малките ни се усмихват и са спокойни, но ставаме безпомощни и депресирани, когато се хвърлят на пода, ритат и крещят.
Вярвате или не, тези истерични прояви са полезни и може да се научим да се отнасяме по-спокойно, когато се случат.
Ето защо.

1. По-добре навън, отколкото навътре

Сълзите съдържат кортизол - хормон на стреса. Когато плачем, буквално освобождаваме тялото си от стреса.
Установено е също, че сълзите понижават кръвното налягане и подобряват емоционалното състояние.
Когато вашият малчуган е на ръба на истерия, той е ядосан, разстроен или хленчещ. След истеричния изблик обаче настроението му се подобрява.
Изпадне ли в истерия, е по-добре да го оставите да крещи и плаче, без да го прекъсвате.
„Плачът не е болка, а процес, който позволява на детето да расте здраво и спокойно“, обяснява педагогът Дебора Макнамара.

2. Плачът учи детето на нещо

Преди няколко години работех като бавачка на 5-годишно дете. То строеше модел с Лего и изведнъж изпадна в истерия, защото нещо не му се получи. След истерията обаче, седна и успешно сглоби конструкцията.
Виждала съм много подобни моменти, когато хлапето се бори и емоционално изразява своето разочарование. Това му помага да изчисти съзнанието си и да научи нещо ново.
Ученето е толкова естествено за децата, колкото и дишането. Когато някакъв емоционален проблем блокира неговия напредък, то не е в състояние да се концентрира или да слуша.
Изследванията показват, че за да продължи напред, да се научи, трябва да е щастливо и спокойно. Постига го, когато се освободи от емоционалния стрес.

3. Ще спи по-добре

Проблемите със съня често възникват, защото родителите с всички средства се опитват да потушат и избегнат истериите. Външно детето не дава воля на емоциите си, но те продължават да кипят вътре в него. Точно като възрастните, и децата не спят добре, когато са под стрес или се опитват да преработят това, което се е случило през деня. Ако избухне и „отлее“ емоциите си, се успокоява. Така през нощта ще спи по-добре.

4. Казали сте „не“ и това е много хубаво

Детето е изпаднало в истерия, защото сте казали „не“. Това е добре!
Думата „не“ му дава да разбере, че има ясни граници на приемливо и неприемливо поведение.
Понякога избягваме да казваме „не“, защото не искаме след отказа да „разчистваме“ емоционалните последици.
Не се страхувайте от тях. Направете го спокойно, като същевременно изразите своята любов и съпричастност и прегърнете детето.

5. Детето се чувства в безопасност, като ви показва чувствата си

Истериите всъщност са голям комплимент за вас, дори и да не го осъзнавате!
През повечето време децата не ги използват, за да ви манипулират или да получат това, което искат.
Често хлапето приема дори разбира вашето „не“, но истерията е израз на „чувствата“ му към забраната. Може твърдо да настоявате на своето и в същото време да съпреживявате неговата тъга и обида.

6. Атаките на гняв ви сближават

Може и да ви е трудно да го повярвате, но гледайте и чакайте.
Ядосаното дете може да не показва благодарност, че сте наоколо, но всъщност е така. Оставете го да премине през бурята от чувства, без да се опитвате да го спрете или да „поправите“ щетите. Не говорете твърде много, но нека има няколко мили, успокояващи думи. Прегърнете го силно. Детето ви ще ви приеме безусловно и след това ще се почувства по-близко до вас.

7. Истериите помагат на детето в дългосрочен план

Понякога емоциите на децата се проявяват по други начини - агресия или отказ да изпълняват прости задачи като обличане или миене на зъби. Това показва, че то се бори с емоциите си. Пристъпът на истерия му помага да се освободи чувства, които му пречат да приеме това, което се случва.

Продължава на страницата на Новите родители