Има такива моменти, в които спокойното дете изведнъж изпада в истерия. Може би е разстроено или е уморено. Но често, майка му, без да съзнава, налива „масло в огъня“.

Опитвате се да разсъждавате
Когато детето гневно избухва, вероятно се опитвате да го вразумите. Разбира се, като възрастен е лесно да се разбере, че ситуацията не изисква толкова силна реакция. Важно е обаче да знаете, че малкото дете не може да разсъждава по време на истериите, защото изпитва силни емоции.
Вместо да се опитвате да му обясните нещо, го помолете или да поеме дълбоко въздух и да издиша няколко пъти, или да направи нещо успокояващо като пеене.

Изпускате си нервите
Изглежда невъзможно да останете спокойни, докато детето плаче и крещи, но това е единственият начин. Ако и вие викнете, само ще влошите ситуацията. Важно да запомните, че детето използва тези тактики, за да постигне своята цел и е напълно наясно с това. Като му се скарате, вие потвърждавате, че истерията, която разиграва, е сигурен начин да привлече вниманието ви в бъдеще.

Отстъпвате от позициите си
Когато отстъпите и се поддадете на исканията на детето си, след като то е избухнало и е разиграло истерия, му давате ясен сигнал, че ако плаче достатъчно силно, мама ще му даде каквото поиска.
Дори ако има моменти, в които ви се иска да се откажете от дългоочакваното мълчание, не го правете. В противен случай това поведение ще се повтаря отново и отново.

Подкупвате детето
Някои ситуации могат да ви поставят в неудобно положение – например то плаче истерично на улицата сред голяма тълпа от хора. Отчаянието може да ви принуди да го подкупите с малък подарък, за да поемете контрола над ситуацията. Но това не е добра идея. Резултатът: детето ще реши, че истериите са начинът да получава подаръци или желани лакомства в бъдеще. Съответно това поведение ще се повтаря по-често.

Новите родители