Изследванията сочат, че 87 процента от децата на възраст между 18 и 24 месеца, 91 процента от децата на възраст между 30 и 36 месеца и 59 процента от децата на възраст между 42 и 48 месеца имат поне една истерия на ден.

Неконтролируемите 2-годишни е фраза, която се отнася за повечето деца между 18 и 36 месеца.

3 съвета към родители на силно емоционални деца:

1. Внимавайте какви са реакциите ви.

Истеричните кризи са изпитание за всеки родител. Осъзнайте собствените си чувства, бъдете спокоен, за да можете да отговорите адекватно и с мисъл на поведението на детето си. ако вие самите не можете да се справите с чувствата си и да ги овладеете, как очаквате едно 2-годишно дете да го направи?!

2. Установете кое е разстроило детето ви.

Важно е да се установи източникът на стрес за детето. След това е важно да му помогнете да разбере, че това, което изпитва в момента, ще отмине. То няма да бъде завинаги част от него. Детето не разбира това. Детето не осъзнава, че това, което изпитва в момента, е временно състояние. Затова трябва да му помогнете да назове чувството, да разбере какво го е предизвикало и в крайна сметка заедно да се справите с него.

3. Четете между редовете.

Най-важното е да не приемате емоционалните изблици лично. Нищо, което детето говори и прави в такъв момент, не е насочено срещу вас. Всяка една сцена трябва да бъде червена лампичка за родителя, че нещо тревожи и измъчва детето ви. Опитайте се да намерите решение в дългосрочен план.

Източник: theconversation.com