Вкусните готови храни, които ни карат да се чувстваме по-добре сериозно предизвикателство за поддържането на теглото. Средата, изпълнена с изкушения, ни кара да правим доста предвидими грешки в преценките си. Тези когнитивни изкривявания водят до преяждане, трупане на тегло и затлъстяване. Ако познаваме начина, по който собственото ни мислене ни подвежда, по-лесно можем да се борим с излишните килограми.

1. Изкушения

Някои храни ни провокират да ядем дори при липса на глад. Например миризмата на печени бисквити ни кара да ни се ядат бисквити. Обещаващи резултати в случая дава т.нар. Терапия с излагане на хранителни стимули, която цели да разруши връзката между стимулите, които получаваме от храната и преяждането. Тя се състои в това често и продължително да се излагаме на хранителните изкушения, без да ядем, за да прекъснем връзката между стимул и реакция.

2. Изкривяване на вниманието

Прекомерното внимание, което насочваме към силно възнаграждаващите хранителни стимули, което ни мотивира да ги преследваме води до неустоимо желание за определени храни. Решението е да намалите видимостта или достъпността на високоенергийните (нездравословни) храни.

3. Претоварване на работната памет

Работната памет е свързана със способността за контрол на вниманието. Тя е критична за поддържане на самоконтрола в преследването на най-различни цели, една от които е здравословното хранене. Способността да изтриваме бързо непотребната информация (например изкушенията) от работната памет увеличава шансовете да повишим самоконтрола и да постигнем целите си (например, да купуваме здравословни храни)

4. Алкохолно късогледство

Алкохолът намалява самоконтрола и способността да устояваме на изкушенията. Пияният човек пуши и яде повече, независимо от по рано взетите решения. Намаляването на алкохола е обща препоръка към участниците в най-различни програми за отслабване.

5. Самонаграждаване

Едно добродетелно решение в миналото може да послужи като оправдание да се поглезим впоследствие. Когато хората вярват, че са постъпили добродетелно, те могат да използат това като оправдание (или пълномощно) да се държат по-егоистично. Това важи и при храненето. Прекрасна илюстрация е вицът, в който един човек се възгордял, задето успял да мине покрай кръчмата, без да влезе – и после се върнал да си почерпи волята.