Учени предлагат 10 прости начина, по които да вдигнем интелектуалното си ниво. Вестник „Дейли телеграф“ ги представя:

Джогинг

Доказано е, че тичането за здраве стимулира мозъка. Проучване на екип от университета в Кеймбридж показва, че само няколко пъти бягане в седмицата усилва мозъчната активност. След няколко дни тичане мозъкът произвежда хиляди нови мозъчни клетки, които подсилват паметта. Освен това обработва повече информация и реагира по-бързо на заобикалящата среда. След тичане се произвежда протеин, наречен ногин, който е посредник за производството на други важни протеини, сред които и костно морфогенетичеДжогингн протеин, усилващ производството на мозъчни клетки.

Следобеден сън

В най-нови проучвания изследователи установили, че само един час следобеден сън увеличава значително способността за придобиване на нови знания и решаване на проблеми. Дрямка след обяда регенерира мозъка, като му позволява да “сложи към архив” спомените и така да освободи място за поемане на нова информация.

Богати на магнезий храни

Храните, богати на магнезий, като спанак и броколи, дават неподозирана сила на мозъка. Повишеното количество магнезий увеличава способността за учене, показа ново изследване, публикувано в сп. Neuron. Половината от населението във високо индустриализираните страни изпитва недостиг на магнезий, но може да компенсира това с подходящо хранене.

Слънчеви бани

Още преди векове учените са знаели, че слънчевите бани повишават защитните сили на организма и подобряват интелекта. По-големи количества витамин D поддържат мозъка активен и в топ форма и когато остаряваме. Установена е връзка межзу повишени дози витамин D и по-висока способност за обработване на информация при мъже над 60-годишна възраст.

Косене на трева

Косенето на трева не само гони стреса и прави хората по-щастливи, но и предпазва от намаляване на мозъчната активност на старини. Австралийски учени смятат, че уханието на свежа трева действа директно върху мозъка и влияе върху емоциите и паметта.