5 минути. Изключително малък период от време. Те обаче ще ви стигнат, за да направите едно нещо, което ще подобри деня ви.

Чудесна инвестиция на време, не мислите ли?

Затова отделете 5 минути и направете едно от изброените по-долу неща, за да намалите стреса, да подобрите настроението си и да натрупате повече енергия.

1. Оправете леглото си. Тук не става въпрос за поддържането на перфектна чистота. Този малък ритуал ще ви помогне да създадете една по-спокойна среда в спалнята си. Той е част от т.нар. „хигиена на съня“ – малки навици, които ви помагат да спите по-добре. В своята книга „Проектът щастие“ (The Happiness Project) писателката Гретчен Рубин препоръчва да превърнем оправянето на леглото си в ежедневен навик. Направете това още сутринта и готово – ще имате едно нещо по-малко, за което да се тревожите през останалата част на деня.

2. Вземете си храна със себе си. Преди да излезете от вкъщи, си вземете нещо дребно за хапване. Това може да са плодове, ядки без сол, нискомаслено сирене или йогурт. Със сигурност ще огладнеете през следобеда!

3. Почистете бюрото си. Хвърчащите листа, мръсните чаши и всякакви други подобни неща ви разфокусират и намаляват вашата продуктивност. Въведете ред на бюрото си и ще видите, че ще може да се концентрирате далеч по-лесно.

4. Пуснете музика. Няколко изследвания показват, че слушането на музика понижава кръвното налягане, намалява стреса и подобрява настроението. Правилното парче притежава силата да промени вашето настроение. Именно поради тази причина заредете своя MP3 плейър с любимите си песни и създадете плейлист, който ще ви кара да се усмихвате. Без значение дали сте на работа или във фитнеса. Това е един безопасен и здравословен начин да направите деня си по-хубав - стига да не увеличавате звука прекалено много, за да не увредите слуха си.

5. Помиришете лимон. Бърз трик за намаляване на стреса. Японски учени откриват, че линалолът – субстанция, която откриваме в лимона - потушава класическата реакция на стреса "бягай или се бори". Не обичате лимони? Ползвайте босилек, хвойна или лавандула – техните миризми също намаляват стреса.