Какво можете да посъветвате един млад човек, който в момента избира кариерата си? Какво бихте му казали, преди той да направи този съдбоносен избор? Примерът и впечатленията на хората, които ги заобикалят, са от решаващо значение за тези, които сега се насочват към това, с което искат да се занимават цял живот. Ако сте родител, приятел или близък на младеж, който се колебае в избора на професия, имайте предвид следното: има десетки митове, свързани с този ключов  избор в живота.

Авторите в careerplanning.about.comпредставят 10 от най-популярните:

Мит 1. Да избереш кариера е лесно, това е нещо интуитивно

Всъщност не е така. Този избор трябва да е добре обмислен. За да бъде взет, е необходимо продължително време, в което човекът на такъв кръстопът трябва да опознава себе си, да се замисля над това, което реално му доставя удоволствие, и да чете за всичко бляскаво и неприятно, с което една професия реално се занимава.

Мит 2. Консултант в кариерното развитие може да ми каже с какво е най-добре да се занимавам

Никой не може да каже на друг подобно нещо. Дори най-добрият професионалист може да помогне само като информира и помага в избора.

Мит 3. Няма да мога да се издържам от хобито си

Кой го казва?! Това мислене убива радостта от живота, мечтите и някои от гениалните идеи на младежите, които ще променят живота ни в бъдеще. Ако не е професия, хобито винаги може да бъде полезно в някой вид професия.

Мит 4. Може би трябва да избера кариера от списъка с най-добрите професии на бъдещето, публикуван в ...

Всяка година, особено в началото на десетилетията се публикуват множество статии и книги за това какво пазарът ще търси. Няма нищо лошо в това един млад човек да е наясно с тези списъци и да прецени дали нещо от тях ще му подхожда, но все пак те не бива да направляват избора му. Тези прогнози са базирани на актуални данни, но често времената бързо се променят.