10 факта за мозъка, които доказват, че сме способни на всичко

10 август 2019 г., 17:55
15406

Shutterstock 

Мозъкът е удивителна машинка. Може да ни помогне да покорим всеки връзка, да сбъднем най-съкровените си мечти и постигнем и най-високата цел. И все пак, ако искаме да постигнем, всичко това трябва да знаем как работи. 

1. За мозъка ни няма разлика между реалност и въображение

Мозъкът реагира на всяка мисъл и не различава фактите от фантазиите. Ето защо хората, които гледат на света през розови очила, се чувстват по-щастливи, ето защо организмът приема плацебото като истинско лекарство. 

2. Умствената работа не изморява мозъка

Чувството за умствена умора е резултат от нашите емоции. Съставът на кръвта, протичаща през мозъка по време на активна работа, остава непроменен. За сметка на това кръвта във вените на човек, който е работил физическа работа, се променя значително. 

3. Обикновено мозъкът работи автоматично

Повече от половината от днешните ни мисли са от вчера. Ето защо е толкова трудно песимистите да променят погледа си към света. Те буквално трябва да „прочистят“ мозъка си и да го накарат да реагира на положителни стимули по-често. 

4. Виждаме това, за което мислим

Ако си мечтаем за пътешествие в Париж, ще виждаме напомняния за града навсякъде около себе си. Ако мислим неприятни неща за себе си, ще виждаме потвърждения на всяка крачка. Променете мислите си и вижте около себе си една малко по-различна реалност. 

5. Мозъкът има нужда от тренировки, точно както мускулите

Ученето, упражненията на чист въздух, здравословното хранене, здравия сън, пътуването на нови места, новите дейности, записките в дневник, танците и дори играта на Тетрис – всичко това е полезно за мозъка ви. 

6. Мозъкът никога не почива

Дори когато спим, мозъкът се труди здраво. Нещо повече, активността му по-време на сън е по-висока, отколкото през деня.

7. Понякога е жизнено важно да „изключим“

За да потънем в хиляди отрицателни мисли, понякога имаме нужда да „изключим“ и да се махнем от всички грижи, за да дадем почивка на именната си система. Не забравяйте активната почивка – тя е най-полезната релаксация за мозъка.

8. Забравянето поддържа нервната система в изправност

За да запази новите спомени, мозъкът трябва да се освободи от излишното. Щеше да е чудесно, ако решаваме съзнателно какво да запомним и какво да забравим. За да го направим, трябва да използваме информацията, която искаме да запазим, по-често. 

9. Мозъкът е нечувствителен към болка

Мозъкът ни реагира на болка, но самият той не я чувства, защото няма необходимите рецептори. Това обаче не се отнася за множеството кръвоносни съдове, тъкани и нерви, които го обгражадат. 

10. Можем да променим мозъка си

Всеки вид дейност кара мозъка да генерира нови невронни връзки. Когато едно преживяване или мисъл се повтаря достатъчно често, в мозъка се изгражда устойчива нервна верига. Явлението е известно на учените като невропластичност – определени дейности водят до измерими физически изменения в мозъка. Всяко действие или мисъл може да се превърне в част от вас, ако го упражнявате редовно. 

Източник: Bright Side

Ключови думи:
Коментари