Лятната вечер е нажежена като фурната на Иван Звездев. Трудно дишате. От уредбата в заведението дъни предисторически поп. В главата ви витае усещането за неизбежна опасност. И ето я – чува се застрашителен писък като от наближаващ изтребител. Въздухът се раздвижва. Рецепторите на бузата отчитат приземяването на шест делови крачета. Миг – и усещането е преминало. За разлика от пищното червено петно, което разцъфва на изпотеното ви лице.

Познато, а? Ако сте в таргет групата на любимците на комарите – група, към която с болка в сърцето се числя и аз, – може да намерите утеха единствено в суровите факти. А именно - защо точно вие?! Легиони учени работят върху отговора на този животрептящ въпрос.

Факт е например, че някои хора са по-застрашени от страховитото кръвопускане от други. Не забравяйте това, когато отправяте изпълнен с възмущение поглед към чистата откъм ухапвания кожа на приятелката си отляво. Основната причина е в миризмата. Не, не казвам, че смърдите. Напротив – ухаете приятно. За комара.

Нивата на химикалите в потта са основният фактор,

който отличава зачервените, покрити с пламтящи петна жертви от останалата част на човечеството. Главните заподозрени са въглеродният двуокис и млечната киселина. Колкото по-висока концентрация от тях съдържа организмът ви, толкова по-зле за вас.

„Комарите имат изключително тънко обоняние. Те използват антените си, които на практика им служат за нос, за да прихващат във въздуха химикалите, които тялото ни отделя”, обяснява медицинският ентомолог д-р Джеймс Логан от британското дружество „Ротхемстед Рисърч”. При това крилатите ни надушват от разстояние 25-35 метра. Би трябвало да му вярваме – все пак изучава комарите от девет години.