Жертвите на комара ухаят приятно

12 септември 2017 г., 14:40
3547

Вие сте любима вечеря на досадното насекомо? Открийте защо. Снимка: Shutterstock

Лятната вечер е нажежена като фурната на Иван Звездев. Трудно дишате. От уредбата в заведението дъни предисторически поп. В главата ви витае усещането за неизбежна опасност. И ето я – чува се застрашителен писък като от наближаващ изтребител. Въздухът се раздвижва. Рецепторите на бузата отчитат приземяването на шест делови крачета. Миг – и усещането е преминало. За разлика от пищното червено петно, което разцъфва на изпотеното ви лице.

Познато, а? Ако сте в таргет групата на любимците на комарите – група, към която с болка в сърцето се числя и аз, – може да намерите утеха единствено в суровите факти. А именно - защо точно вие?! Легиони учени работят върху отговора на този животрептящ въпрос.

Факт е например, че някои хора са по-застрашени от страховитото кръвопускане от други. Не забравяйте това, когато отправяте изпълнен с възмущение поглед към чистата откъм ухапвания кожа на приятелката си отляво. Основната причина е в миризмата. Не, не казвам, че смърдите. Напротив – ухаете приятно. За комара.

Нивата на химикалите в потта са основният фактор,

който отличава зачервените, покрити с пламтящи петна жертви от останалата част на човечеството. Главните заподозрени са въглеродният двуокис и млечната киселина. Колкото по-висока концентрация от тях съдържа организмът ви, толкова по-зле за вас.

„Комарите имат изключително тънко обоняние. Те използват антените си, които на практика им служат за нос, за да прихващат във въздуха химикалите, които тялото ни отделя”, обяснява медицинският ентомолог д-р Джеймс Логан от британското дружество „Ротхемстед Рисърч”. При това крилатите ни надушват от разстояние 25-35 метра. Би трябвало да му вярваме – все пак изучава комарите от девет години.

„Разбрахме, че тези насекоми реагират на телесната миризма и особено на въглеродния двуокис, отделян с дъха, и на млечната киселина в кожата. Добрата новина е, че подушват отлично и репелентите. Ако използваме лосиони, сме доста сигурно защитени”, допълва той в защита на естетически издържания кулинарен нос на чудовищата.

„Грозните” от гледната точка на комара миришат просто гадно – те излъчват воня на плодове и захар. Тези нелицеприятни (продължаваме да говорим от името на комара) индивиди съдържат в потта си

високо съдържание на кетони,

които маскират приятните за насекомото миризми.

Успокойте се – въпросните изпарения се регистрират само от тънкото обоняние на насекомите и нямат никакво отражение върху привлекателността ни за собствения ни вид, успокоява Лорънс Цвибел, който провежда опити с комари в лабораторията си в университета „Вандербилт”. Външният вид и начинът ни на живот обаче също имат пръст в привлекателността ни за бръмчащия свят.

Блондинките например са любимки не само на мъжете – комарът изтръпва от вълнение само като подуши специфичния им аромат. Едрите хора също са застрашени от жужащата любов – първо, представляват по-обширна мишена, и второ, тялото им произвежда по-високи нива на CO2 и млечна киселина. Горещата южняшка кръв също не е във ваша услуга – комарите виждат инфрачервеното излъчване на топлите тела и инстинктивно се насочват към най-обещаващата жертва. Жените също са по-вероятна цел от мъжете –

те произвеждат по-високи нива на хормони,

които привличат жилото на кръвопиеца. Бременността е най-опасното време за тях. „Усещам, че това лято ме хапят повече от миналата година”, оплаква се не една бременна дама. Ами да – защото тялото й излъчва истинска феерия от привлекателни химикали.

Пиете бира? Толкова по-зле за вас. Статистически е доказано, че златистата напитка предизвиква реакции в тялото, които привличат комарите. Същото се отнася и за чесъна, витамин В12 и някои по-ароматни сирена. Може би затова насекомите изпитват особена любов към човешките крака – миризмата на чесъна се усеща на стъпалата около 20 минути след консумация.

С други думи, ако сте едра бременна блондинка, вечеряща бира и шкембе чорба в лятната нощ – пазете се. Те идват. И най-добре веднага да бръкнете в чантата за онзи лосион. Ще ви е нужен – просто миришете твърде добре.

Елена Панова

Ключови думи:
Коментари