10 дървета от областите Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Перник, Пловдив, Силистра, Сливен, София и Хасково се борят за титлата "Дърво с корен 2016". От днес - 15 септември до 14 октомври 2016 г., включително, на официалния сайт на конкурса ще протече публично онлайн гласуване, което ще определи победителя в тазгодишната надпревара. Той ще получи привилегията да представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2017" и в допълнение - преглед от официалния партньор на конкурса - Асоциацията на арбористите в България, които ще посочат мерки за подобряване на състоянието на дървото.

Претенденти за титлата са:

  1. Тенчовият дъб от с. Бодрово, обл. Хасково.
  2. Дъбът от кв. "Речица", гр. Сливен.
  3. Чинарите от ул. „Симеон Велики”, гр. Силистра.
  4. Зимният дъб от с. Голема Фуча, обл. Кюстендил.
  5. Благунът от с. Пецовци, обл. Габрово.
  6. Горунът от с. Голеш, Софийска област.
  7. Дъбът от с. Насалевци, обл. Перник.
  8. Дъбът от с. Балканци, обл. Добрич.
  9. Софората от с. Труд, обл. Пловдив.
  10. Дъбът от гр. Свищов, обл. Велико Търново.


Освен за 10-те финалиста в основната категория "Дърво с корен", на сайта на инициативата може да се гласува и за 3-мата претенденти в допълнителната категория "Вековните дървета говорят 2016" за дървета на над 100-годишна възраст. Участниците, посочени от журито на конкурса тук са: дъбът от с. Правешка Лъкавица, общ. Правец, Софийска област; тополата от с. Барутин, общ. Доспат, обл. Смолян; секвоите в Борисовата градина, гр. София.

Гласуването за "Дърво с корен 2016" и "Вековните дървета говорят 2016" се извършва чрез посочване на ел. поща и последващо потвърждение на гласа от връзката в полученото писмо. От една електронна поща може да се гласува само веднъж за "Дърво с корен 2016" и веднъж - за "Вековните дървета говорят 2016".

Шестчленното жури избра и победителите в допълнителните категории "Млад природолюбител" - за деца от 6 до 14 г. и "Изборът на експертите" - за дървета, номинирани от професионалисти в сферата, като те ще бъдат обявени, заедно със спечелилите в онлайн гласуването претенденти, по време на церемонията по награждаване, която ще се проведе на 25 октомври в сградата на Представителството на Европейската комисия в София.

Победителите в "Дърво с корен 2016" и допълнителните категории ще получат още: нощувка за двама в комплекс „Косовските къщи”, с. Косово, общ. Асеновград, рафтинг приключение по р. Струма от „Адвенчърнет”, ваучер за посещение в детски научен център „Музейко”, абонамент за National Geographic Българияи абонамент за NG Kids България.

От тази година имаме и приятно нововъведение в конкурса - номинации за забележителни и любими дървета ще се приемат целогодишно, без прекъсване. В момента вече се приемат номинации за следващото издание на инициативата -"Дърво с корен 2017". Както винаги, той е отворен за всички  – деца, възрастни, учители, ученици, институции, фирми, организации или неформални групи от хора. Условията за участие може да видите тук.