Амбициозно и първо по рода си начинание се опитва да установи колко различни видове дървета съществуват на Земята. Според него тепърва ни предстои да открием хиляди нови.

Международното начинание, в което участват над 100 учени, изчислява, че съществуват приблизително 73 000 вида дървета. До момента обаче ние сме документирали около 64 000 от тях. Т.е.  9200 са убягнали на научната общност.

„Ние комбинираме индивидуалните данни в една масивна световна база, свързана с дърветата – казва квантитивният горски еколог Джингинг Лианг от Университета Пърдю. – Всеки набор от данни е свързан с това някой да отиде в гората и да измери всяко едно дърво – да събере информация за дървесните видове, размерите и други характеристики. Преброяването на дървесните видове в световен мащаб е като пъзел с парченца, разпръснати из целия свят.“

Източник: Gatti et al., PNAS, 2022

В този конкретен случай пъзелът се състои от комбинирането на две масивни бази данни за дърветата – едната принадлежи на Global Forest Biodiversity Initiative, на която Лианг е координатор, а другата се казва TreeChange.

Проектът за събиране на данни, съчетаващ дългогодишно каталогизиране на дървета от наземни източници, изготви глобален набор от данни за дървесни видове в мрежа от над девет хиляди 100 × 100-километрови (62 х 62 мили) клетки на планетата.

Със статистически корекции, отчитащи сравнителното богатство на биоми в различни региони, изследователите заключават, че вероятно има около 9200 дървесни вида, които тепърва ще бъдат открити, въпреки че те признават, че това е оценка, базирана на непълни данни, включително области, където картографирането и анализът дървесни видове е ограничен.

Независимо от това анализът предоставя важна нова информация относно разпространението и появата на дървета по света.

„Нашите оценки в континентален мащаб показват, че приблизително 43% от всички видове дървета на Земята се срещат в Южна Америка, следвана от Евразия (22%), Африка (16%), Северна Америка (15%) и Океания (11%)“, пишат изследователите в новото си изследване.

"В Южна Америка вероятно се срещат повече неоткрити видове, отколкото на всеки друг континент."

Изследването е публикувано в PNAS.

Източник: Science Alert