Освен че са едни от най-симпатичните водни обитатели на света, морските видри играят главна роля в изчистването на парниковите газове от атмосферата. Според проучване, публикувано от сп. New Scientist, ако популациите на застрашените от измиране животинки бъдат възстановени до естествените им нива, 10 милиона тона въглероден двуокис ще бъде изчистен от морските екосистеми. Какво по-добро оръжие в борбата срещу замърсяването и глобалното затопляне?

През 18. и 19. век модните тенденции карат ловците в Западна Европа и Америка да унищожат около 90% от видрите заради кожите им. Усилията на еколозите позволяват на вида да се възстанови до 125 000 броя до 1970 г. Напоследък обаче той отново изчезва и в Тихия океан около Северна Америка днес остават около 70 000 видри.

Морските видри са особено важна брънка в процеса на изсмукване на CO2 от екосистемите от околната среда. Те се хранят с морски таралежи и така позволяват на тяхната любима закуска - кафявите водорасли, да се развива необезпокоявана. По този начин всеки квадратен метър, обитаван от симпатичните същества, чисти 0,18 кг въглероден двуокис годишно, обяснява биологът Крис Уайлмърс от Калифорнийския университет в Санта Круз.

Това количество не е кой знае какво, но умножено по територията на крайбрежните води около континентите, които обитава морската видра, цифрата на почистените газове става значителна. Според New Scientist, видрите могат да "дръпнат" такова количество CO2, което днес на европейския пазар се изчислява на около 700 млн. долара - и то само за една година. Това е още един аргумент да спасим морските видри от изчезване, освен факта, че наистина са сладки.

Gallery

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock