Учени измислиха решение, което ще намали броя на лъвовете, убити от фермери в Африка – то е: очи върху задниците на кравите. Звучи напълно щуро, но проучванията междувременно потвърждават, че лъвовете са по-малко склонни да нападат добитъка, когато мислят, че са наблюдавани. А по-малко нападения над добитъка биха помогнали фермерите и лъвовете да живеят съвместно по-мирно.

Новата техника в момента се изпробва от учени от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия, след като те забелязват, че лъвовете са склонни да се оттеглят, когато плячката ги наблюдава.

„Лъвовете нападат от засада, като дебнат плячката, доближават се и незабелязано се хвърлят, казва Нийл Джордан, природозащитен биолог от UNSW, като описва първия път, когато е наблюдавал по-горе споменатото поведение при лъвовете.

„В този случай импалата забеляза лъва. Лъвът осъзна, че е бил забелязан и се отказа от лова.“

Фалшивите очи се срещат навсякъде в природата като начин за отблъскване на хищниците. Помислете за пеперудите, които имат по крилата си подобни на очи шарки.

Но това не е нещо, правено някога с по-големи хищници – и определено има нужда от алтернативи.

Между 23,000 и 39,000 африкански лъвове са останали в дивата природа, и те са посочени като уязвима видове  в Червен списък на IUCN (Международния съюз за защита на природата и природните ресурси).