Когато става дума за най-големите организми на Земята, вероятно се сещате за синия кит. В края на краищата – тези гигантски същества достигат 30 метра дължина и тежат до 180 тона. С други думи – вероятно са по-големи дори и от най-внушителните динозаври. Оказва се обаче, че световният рекорд за най-голям жив организъм на Земята принадлежи на нещо не чак толкова впечатляващо на външен вид. По отношение на размера си обаче този вид слага синия кит буквално в джоба си. И това са… гъбите, пише iflscience.

По-специално – става дума за т.нар. медена гъба, родственик на пънчушката, която живее в Сините планини на Орегон. Този впечатляващ организъм окупира внушителните 2400 акра почва – площ, голяма колкото 1665 футболни стадиона.

Гъбата е част от вида Armillaria. Тези паразитни организми колонизират и убиват най-различни дървета и дървесни растения. Това им е спечелило прякора „кошмарът на градинарите“. Някои видове обаче не са чак толкова вредни, колкото други.

Членовете на Armillaria произвеждат жълтокафеникави гъбки, които растат над земята. Именно цветът им (а не вкусът) им спечелва прозвището медени. Някои хора обаче твърдят, че гъбките оставят сладникав вторичен вкус в устата.

Какво обаче се крие под земята? Това вече е друг въпрос.

Тези гъби представляват „плода“ на много по-големи организми, които се разпростират на огромни площи под земята. Тези структури се състоят предимно от плоски, подобни на връзки за обувки структури (ризоморфи), които търсят нови източници на храна, както и от цилиндрични влакънца (хифи). Общо цялото образувание се нарича мицел.

Учените започват да обръщат внимание на впечатляващия размер на Armillaria, след като откриват два огромни екземпляра през 1992 г. Първият е бил на 1500 години (37 акра) от вида A. gallica. Той е живеел в горите на Кристал Фолс, Мичиган. Вторият екземпляр пък  (A. solidipes) е покривал площ от 1500 акра в югоизточен Вашингтон. И двата обаче бледнеят пред A. solidipes, който е открит няколко години по-късно.