Някои животни успяват да оцелеят заради големия си размер и ярките си цветове. Други обаче предпочитат да не бъдат виждани въобще. Именно по тази причина природата ги е създала така, че да бъдат… прозрачни.

Вярвате или не - всички животни в този списък живеят на нашата планета...

Gallery
Щитоносен бръмбар

Този бръмбар се среща в няколко различни разцветки, но всички видове разполагат с прозрачна горна обвивка, през която ясно се виждат ярките им цветове. 

frank60 / Shutterstock

Gallery
Грета ото

Среща се в Колумбия, Боливия, Перу и Еквадор. Това е голяма пеперуда с невероятно красиви прозрачни крила. Не обичат да хапват бързо и могат да прекарат часове над някое разцъфнало цвете. 

Bahadir Yeniceri / Shutterstock

Gallery
Стъклен сом

Азиатският стъклен сом е един от най-отявлено прозрачните гръбначни животни на планетата (поне доколкото ни е известно). Те живеят в бавните потоци из Тайланд, Малайзия и Индонезия. Могат да оцелеят, само ако живеят стадо от около 6 риби. 

Grigorev Mikhail / Shutterstock

Gallery
Морски ангел

Това е вид морски плужек. Представлява своеобразна кръстоска между два Покемон героя - Phione и Manaphy. 

tuthelens / Shutterstock

Gallery
Прозрачен скоклив паяк

Съществуват хиляди видове скокливи паяци по света. Този, който се среща в Еквадор, е особено стряскащ, тъй като има прозрачна глава - буквално можете да видите движенията на очите му, докато ви наблюдава. 

NaturePixel / Shutterstock

Gallery
Морският плужек Melibe engeli

Храни се със скариди и други малки същества.

Laura Dinraths / Shutterstock

Gallery
Mnemiopsis или морски орех

Тялото на Mnemiopsis е прозрачно и овално - с 4 вертикални гребена. Именно те се оцветяват с цветовете на дъгата, когато съществото се почувства застрашено.

 serg_dibrova / Shutterstock

Gallery
Стъклена жаба

Съществуват няколко различни жаби от този тип - всички живеят в тропическите дъждовни гори на Централна и Южна Америка. Когато стоят неподвижно, на практика са невидими за хищниците. 

Dr Morley Read / Shutterstock