С асансьора или по стълбите – кога щадим природата повече?

05 септември 2019 г., 15:22
1821

Май не си заслужава да се качваме пеш с надеждата, че щадим природата. Снимка: Shutterstock

Много служители в големи офис комплекси всяка сутрин изкачват стъпалата до етажа на своята фирма, убедени, че усилията им са полезни както за здравето им, така и за околната среда. Голяма част от по-мързеливите им колеги ги гледат с насмешка, коментирайки, че по този начин човек може да отслабне, но не и да спаси планетата. Асансьорите изразходват електроенергия, чието производство коства загубата на невъзобновяеми природни ресурси и замърсява околната среда. Дали обаче заместването на този разход със собствените физически усилия е по-екологичният вариант? Кой от двата начина за придвижване е по-безвреден за природата, зависи от спецификата на асансьорните машини и поведението на големите групи от хора.

Преди малко повече от година финландският производител на асансьори Kone публикува данните от проучване, което сочи, че сградите акумулират около 40% от световните енергийни нужди, а асансьорите - към 10% от консумацията на електроенергия във всяко здание. По данни на същата компания традиционният хидравличен асансьор, функциониращ в триетажна офис сграда,

използва 3800 kWh за година.

Това е горе-долу толкова, колкото разходва един средностатистически американски дом за четири месеца. Електрически асансьор в 10-етажна сграда гори 5,5 пъти повече енергия, а в 30-етажна  - 11 пъти повече.

Като гледаме тези цифри, наистина - ако всеки способен да изкачва стълбите започне да използва тях вместо асансьора, потреблението на енергия в сградите значително ще спадне и вредата за природата ще намалее. Особено ако отказът да се използва асансьор стане системно поведение на голям брой хора.

От друга страна обаче, когато изкачваме стъпалата, тялото ни изразходва девет пъти повече физическа енергия, отколкото ако стоим прави в асансьора. Значи

консумацията на храна и вода от всеки, щурмуващ стълбите, ще нарасне.

По този начин ще се покачи разходът на естествени продукти, горива и опаковъчни материали, като природата отново ще бъде ощетена.

Дали движението с асансьора вреди повече на околната среда, зависи  от различни обстоятелства. Важно е колко хора има в кабината, какво е общото им тегло, дали се возят нагоре или надолу. От значение е дали асансьорът е хидравличен или електрически, едноскоростен или двускоростен.

Хидравличните асансьори, поставяни в сградите до седем етажа, имат нужда от много повече енергия, за да се изкачват, отколкото да слизат. Пътуванията им до партера са по-икономични. Особеното при тях е, че докато кабината пътува надолу, триенето на маслото при преминаването му през хидравличните клапани генерира топлина, с която впоследствие трябва да се справи системата за охлаждане на сградата.   

Електрическите асансьори се използват по-често във високите сгради. Те са по-разпространени в България и обикновено работят с противотежест. На единия край на въжето е закачена кабинката, на другия противотежестта. Масата й в общия случай е колкото тази на кабинката плюс 40% от капацитета й. Когато асансьорът е пълен, пътуването му от партера нагоре изисква значително количество енергия, тъй като кабината с пътниците тогава тежи много повече от противотежестите. Затова

пълната кабина във висока офис сграда

консумира много повече енергия, когато се изкачва, отколкото когато слиза. При празната кабина е обратно - надолу харчи повече енергия, отколкото нагоре. Асансьорът изразходва най-малко ток, когато кабината е 40% пълна, т.е. когато се получава перфектен баланс с противотежестите.

Това означава, че изкачването на стълбите не е единственият вариант да се ограничи потреблението на ток в сградата. Хората могат да пестят енергия дори и когато се возят в асансьора, при условие, че влизат само в празни кабини, когато се изкачват нагоре, и в пълни кабини, когато слизат надолу. Но ако всички в сградата решат да следват стриктно въпросното правило, автоматично ще го обезсмислят, защото ще увеличат броя на пътуванията и в крайна сметка разхода на енергия. В този случай добрият вариант е минимален брой пътувания - просто се договаряйте с колегите да ползвате съвместно асансьора.

Да разберем колко бихме спестили, ако се качваме

по стълбите, е трудна задача, защото е почти невъзможно да установим колко енергия коства навикът ни да се возим в асансьора. Можем да пресметнем приблизително, ако разделим общата сума на енергията, изразходвана от асансьорите в дадена сграда, на броя посетители. Консултант от компанията ThyssenKrupp провежда симулации с тази цел в 6-етажна, 16-етажна и 42-етажна офис сграда в САЩ. Оказва се, че всеки возещ се в асансьор, независимо от височината на постройката, изразходва приблизително еднакво количество енергия - около 0,3 kWh. За сравнение - толкова енергия би могла да спести една компактна луминесцентна лампа, която работи четири часа на мястото на обикновена електрическа крушка с нажежаема жичка.

Очевидно качването по стълбите не спестява кой знае колко. Всъщност дори и ако всички в сградата са използвали през деня само стъпалата, асансьорът пак ще е изразходвал енергия. Кабините постоянно имат нужда от ток само за да са включени и да са в готовност да бъдат използвани. Авторите на сайта slate.com твърдят, че средното количество енергия, необходимо на един асансьор само за да стои „на линия”, е между 0,8 и 2 kW. Специалистите от ThyssenKrupp също правят изследвания в тази насока. След като наблюдават 16-етажна сграда в Охайо, те достигат до извода, че около една трета от дневната енергийна консумация на асансьора

е изразходвана извън работните часове.

Постоянно работещото осветление в асансьорите също харчи ток. Крушките могат да добавят годишно до 1750 kWh към общата сума енергия. Но съвременните производители се съобразяват с този разход и търсят по-икономични и екологични решения. Миналата година Kone анонсира въвеждането на нова линия асансьори, чиито лампи се изключват, когато кабината стои в готовност.

Излиза, че редуцирането на пътуванията ни с асансьора има твърде незначителна полза за околната среда. Утешително, даже чудесно, нали?

Невена Любенова

Коментари