10 минути качване по-стълби е по-ефективно от чашата кафе

02 май 2017 г., 17:10
557

 lzf / Shutterstock

Ако се катерите по стълби в продължание на 10 минути ще повишите енергичността си и мотивацията повече, отколкото ако изпиете сутрешната си чаша с кафе.

Учени са изследвали ефекта от 10 минути качване по стълби при слаба до умерена интензивност с ефекта от 50 мг кафеин, които се получава от изпиването на чаша кафе или кенче кола, както и спрямо контролна група, която е получавала само плацебо.

“Ние открихме при групата с кафеина и групата с плацебото, че реално нямаше промяна в начина, по който се чувстваха. Но след упражнението те се чувстваха много по-енергични и жизнени.“

“Въпреки че бе временно усещане, което се получва веднага след упражнението, при приемането на кафеин нямахме подобен ефект,” обяснява проф. Патрик О'Коннор, един от авторите на изследването.

Идеята на изследването е била да провери дали качването и слизането по стълби е добър начин да се събудят работниците в офиса сутринта преди работа.

“Работещите в офиси могат да излязат навън и да се разходят, но не винаги времето е подходящо за това, докато при качването и слизането по стълби не ви вали,” допълва ОК’онър.

“Много хора, които работят в офис сгради, имат достъп до стълби и това е наистина интересна възможност да влезете и да останете във форма докато си взимате кратка почивка от работа.”

Младите жени в изследването са страдали от хронична липса на сън, което означава, че са получавали по-малко от 6 часа и половина сън.   

“Може да не успеете да отидете на плуване през работно време или преди него, но винаги ще намерите 10 минути почивка, по време на които да се качите по стълбите в офиса, това ще ви подейства наистина добре,” коментира професорът. 

Източник: Psy Blog

Коментари