Страшният морски хищник е прочут със скоростта, с която се нахвърля върху беззащитната си плячка. Вече е известно и какво му помага да ловува като истинско сребристо торпедо.

Ейми Ланг, ракетен инженер от Университета в Алабама, изследва гъвкавите и почти невидими люспи, които покриват тялото на акулата. Оказало се, че те са направени от същата материя като зъбите и са свързани с кожата посредством подобни на ластици сухожилия, които им позволяват да променят посоката си по време на плуване.

Досега се смяташе, че акулата може да движи люспите си волево и така да регулира скоростта си. Ланг откри обаче, че те променят ориентацията си, когато течащата около тях вода ги отлепя от аеродинамичното тяло на акулата и променя ъгъла им до 60 градуса от първоначалното положение. Това намалява значително силата на течността, която действа като спирачка, и позволява на някои риби да развиват до 69 км/ч. Според Ланг това просто и гениално решение на природата може да вдъхнови нови разработки при самолетите и ракетите.