Едно от предимствата да живеем в малка страна с разнообразен релеф е възможността да практикуваме екстремни спортове, без да се отдалечаваме на повече от 2-3 часа път от дома си. Ако не ми вярвате, просто си представете, че сте жител на Холандия и искате да полетите с парапланер или да се спуснете с рафт (надуваема лодка), без да си вземате отпуск.

Ако говорим за рафтинга (спускане с надуваеми лодки по пълноводна река), България е истински рай на земята. Арда, Искър, Струма, Места, Тунджа, Велека и Марица са само част от родните реки, подходящи за този спорт. Най-популярното място (и най-подходящо за начинаещи рафтъри) е по река Струма в Кресненското дефиле, на около 130 км от София.

Моят скромен опит с рафтинга говори, че това е най-достъпният екстремен спорт във всеки смисъл на думата. Няма друго начинание, което може толкова лесно да ви осигури подобна комбинация от адреналин, усещане за опасност и предизвикателство, физическо натоварване, близък контакт с природата, запознанство с нови хора и невероятно забавна екипна работа. Ако не се боите от малко намокряне и лек дискомфорт, рафтингът може да бъде незабравимо и изключително удовлетворяващо изживяване за вас.

Иначе казано, ако се чудите как да прекарате уикенда, може да излезете от своя Facebook акаунт и да потърсите контактите на някой от българските рафтинг клубове. Може да очаквате добра организация от тяхна страна. Преди старта на вашето спускане ще получите цялото необходимо оборудване – неопренов костюм, каска, боти, спасителна жилетка и гребло, както и кратък, но съдържателен инструктаж от  вашите висококвалифицирани инструктори. Имайте предвид, че те имат трудна задача, доколкото изпълняват едновременно функциите на инструктори, гидове, аниматори и бавачки, а понякога и на психотерапевти. Освен всичко друго ще получите и колекция от прекрасни цифрови изображения от вашето водно приключение, с  които да се изфукате пред приятелите си.

Накрая един практически съвет – ако обичате мобилния си телефон, просто го оставете на сушата. Неопреновият ви костюм няма да го предпази от всепроникващата влага.

Начо Стригулев