Секундите на свободно падане с парашут са най-близкото до летенето, което човек може да изживее. Следващото вероятно е полетът с парапланер. Какъвто и да е инструментът, който ни позволява да яхнем вълната на адреналина – ски, сърф, бънджи, катерене на недостъпни върхове, всички атлети и обикновени търсачи на емоции обикновено изпитват еднакво усещане, когато са „в зоната“.

В случаите на умерен и лек риск то може да бъде окачествено като радостна възбуда. Често реакцията е радостен писък на уплаха или смях. Когато нещата са по-сериозни, свидетели описват това, което изпитват, като момент на безвремие, безтегловност, пълна тишина, сякаш са се вмъкнали в някакво прекрасно пространство, нещо като 

джоб между тъканта на времето и материята. 

Софи е къдрокос пухкав и синеок ангел, всъщност 34-годишна банкова служителка. Строга, справедлива и експедитивна, когато е зад гишето. Едва ли клиентите, които всекидневно обслужва, си я представят като демон, възседнал с тържествуващ кикот гумена лодка сред кипящите води на р. Струма. Когато колега предлага да се организират и да отидат на рафтинг, нежната Софи е сред най-ентусиазираните.

Това странно несъответствие между крехката мека женственост и авантюристичната натура, която търси още и още адреналин, не е нещо нечувано. Макар и да наподобява овчица във вълча кожа, Софи е представител на малко по-малко от една трета от населението на Земята.

Казват за любителите на екстремните спортове, че са пристрастени към адреналина, но адреналин се освобождава не само в телата на смелчаците. Това е стандартна реакция на човешкия организъм на опасността. Само с прилива на адреналин и химическите реакции не би могло да бъде обяснено защо една част от хората си падат по тези неща, докато

за другите дори самата мисъл предизвиква тръпки на ужас.

През 1998 г. проучване на Калифорнийския университет установява, че

30% от населението са страстни авантюристи. Два мутирали гена определят поведението на хората, които изпитват неудържимо влечение към рискови спортове, нови усещания и приключения. Такива хора се наричат sensation seekers (от англ. „търсачи на усещания”). Терминът е измислен през 1960 г. от един учен, който цял живот изследва авантюристичното поведение – д-р Марвин Цукерман от Университета в Делауер.