По крайбрежието на Северна Ирландия се спускат повече от 38 000 базалтови колони, които като огромна магистрала-трамплин изчезват в морето. Вулканичните изригвания са оставили след себе си перфектно оформени шестоъгълници, групирани в клъстъри като пчелна пита. 

Това е т.нар. Път на великаните - едно същинско природно чудо.

Преди около 50-60 млн. години от земните недра тук изригнала лава, която потекла към морето. Лавата се изстудила много бързо и при втвърдяването си се начупила на правилни 6-стенни огромни стълбове. На някои от каменните формирования са дадени имена, съответстващи на приликата им с различни предмети - "Комините", "Купата за пунш", "Ветрилото на моята лейди".

В съседство с „Пътя на Великана“ е разположен заливът Порт на Спаня, в който през 1588 г. претърпява корабокрушение „Жирона” – кораб на Непобедимата армада. От 1300 души се спасяват само 5. През 1967 г. белгийска водолазна експедиция открива останките на кораба и изважда редица артефакти от него.

Gallery

Най-голямата ширина на Пътя на великаните е 12 м., колоните са най-високи в тясната му част.

Снимка: Leonid Andronov / Shutterstock

Gallery

Пътят на великаните е обявен през 1986 г. за обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а през 1987 г. за национален природен резерват на Великобритания.

Снимка: Gigi Peis / Shutterstock

Gallery

Според легендата войнът-гигант Фин МакКул построява "пътя", за да премине през морето и да се изправи срещу шотландския си съперник Бенандонер.

Снимка: Sara Winter / Shutterstock

Gallery

Но очевидно и Бенандонер има същата идея, защото подобни базалтови колони има и на шотландския остров Стафа.

Снимка: Mark Christopher Cooper / Shutterstock