25-годишният женски суматрански носорог на остров Борнео почина. Това означава, че този вид вече е официално изчезнал в Малайзия. От май месец насам (когато почина и последният мъжки) Иман бе единствената представителка на тези животни страната.

Суматранският носорог е критично застрашен вид, който все още се среща в Индонезия (макар че броят на животните е малко над 100). Нуждата от различни програми за развъждане става все по-голяма.

Природозащитниците се надяваха, че Иман може да изиграе ключова роля в „съживяването“ на вида, след като през 2014 г. бе хваната и поставена в компанията на мъжкия Там, който обитава резервата „Табин“ от 2008 г. По-късно обаче бе открито, че Иман има маточни тумори (които най-вероятно са вследствие от факта, че е прекарала твърде дълго време, без да се размножава) и че не може да има поколение.

Всички надежди умряха със смъртта на Там в началото на тази година. След като живя близо 6 месеца самичка, Иман стана жертва на рака. Нейната смърт е определена като „естествена“.

Съществуват общо пет вида носорози – два живеят в Африка, а три – в Азия. Суматранският е най-малкият и има два рога (подобно на африканските видове). Суматранският, яванският и черният са критично застрашени от изчезване видове, докато индийският и белият са съответно „уязвими“ и „почти застрашени“.

Източник: IFLScience