Пирани-вегетарианци с човешки зъби

18 август 2016 г., 16:20
1030

Alberto Loyo / Shutterstock

Южноамериканска риба със зъби, изключително наподобяващи човешките зъби, започнала да се хваща на въдиците на рибари от Мичиган.

Рибата пакус е с червено коремче и е от вида Piaractus brachypomus. Те са роднини на известните пирани въпреки, че диетата им е основно вегетарианска. Пакусите са много популярни сред собствениците на аквариуми със своите четвъртити зъби, които притеснително напомнят на човешките зъби. Но напоследък пакуси са забелязани на места, където не би трябвало да бъдат: езерото Сейнт Клер и Порт Хурон в югоизточен Мичиган.

Почти сигурно е, че пакусите там са били пуснати на свобода от предишни собственици, които са ги отглеждали като домашни риби, се казва в изявление на Мичиганския Департамент по природни ресурси.

Рибите произхождат от басейните на Амазонка и Ориноко. Техните сплескани тела напомнят силно на острозъбите им братовчеди пираните. Но тези зъби се използват само  за чупене на семена и ядки. Пакусите достигат до 90 сантиметра в дължина и някои собственици на аквариуми може да са били сериозно изненадани, когато домашната им “рибка” е пораснала по-голяма от аквариума си. Именно последното изглежда като много вероятен сценарий, довел до пускането на пакуси в природата на Мичиган.

Топли температури са ключови за оцеляването на пакусите, така че те най-вероятно няма да се установят като вид-нашественик в традиционни студените води на Мичиган. Но пускането на свобода на този неспецифичен за местните екосистеми вид е опасно за самите животни и може да доведе не само до тяхната смърт, но може да има сериозни последици и за самата екосистема.

Пакуси са били намирани в района и преди, но сега за първи път са уловени три в рамките на една седмица, казва Ник Попов, биолог от рибарската дивизия на Департамента. “Температурите, необходими за оцеляването на пакусите са тропически и Мичиган не е тропически щат,” казва Попов. “Те няма да оцелеят през нашата зима и затова не ги считаме за нашествен вид. По-скоро ние сме притеснени от тренда собственици на домашни животни да ги пускат в природата.”

Златни рибки, например, се пускат често в Мичиганските езера от собственици на аквариуми, но за разлика от пакусите оцеляват през годината и се размножават успешно.

“Ние имаме успешно възпроизвеждащи се популации от златни рибки в езерата Ери и Сейнт Клер,” обяснява Попов.  “Те са много добра илюстрация как пуснати от аквариуми домашни рибки са се превърнали в адаптирана и възпроизвеждаща се чужда популация.”

Освен Мичиган още 26 щата в САЩ са установили присъствие на пакуси във водите си. “Видове-нашественици са особено увреждащи, не само на местно ниво но и глобално. Тук трябва да се обърне внимание на личната отговорност на собствениците на домашни риби,” казва Попов.

Източник: Livescience

Коментари