Южноамериканска риба със зъби, изключително наподобяващи човешките зъби, започнала да се хваща на въдиците на рибари от Мичиган.

Рибата пакус е с червено коремче и е от вида Piaractus brachypomus. Те са роднини на известните пирани въпреки, че диетата им е основно вегетарианска. Пакусите са много популярни сред собствениците на аквариуми със своите четвъртити зъби, които притеснително напомнят на човешките зъби. Но напоследък пакуси са забелязани на места, където не би трябвало да бъдат: езерото Сейнт Клер и Порт Хурон в югоизточен Мичиган.

Почти сигурно е, че пакусите там са били пуснати на свобода от предишни собственици, които са ги отглеждали като домашни риби, се казва в изявление на Мичиганския Департамент по природни ресурси.

Рибите произхождат от басейните на Амазонка и Ориноко. Техните сплескани тела напомнят силно на острозъбите им братовчеди пираните. Но тези зъби се използват само  за чупене на семена и ядки. Пакусите достигат до 90 сантиметра в дължина и някои собственици на аквариуми може да са били сериозно изненадани, когато домашната им “рибка” е пораснала по-голяма от аквариума си. Именно последното изглежда като много вероятен сценарий, довел до пускането на пакуси в природата на Мичиган.

Топли температури са ключови за оцеляването на пакусите, така че те най-вероятно няма да се установят като вид-нашественик в традиционни студените води на Мичиган. Но пускането на свобода на този неспецифичен за местните екосистеми вид е опасно за самите животни и може да доведе не само до тяхната смърт, но може да има сериозни последици и за самата екосистема.