Със сигурност някои от вас са попадали на онази сладка снимка, в която две морски видри се държат за ръчичка, докато спят, за да не отплават една от друга. Толкова мило, нали! Не оставяйте сантименталните хора в интернет да ви заблудят. Видрите оглавяват списъка на животните, които не са добър пример във връзките. Пригответе се да разсеем илюзиите ви за още романтични истории от животинското царство.

1. Морска видра

Да, видрите наистина се хващат, за да не отплуват една от друга. Но това няма нищо общо с любовта. Мъжките морски видри имат множество партньорки и обикновено прекарват само по ден-два с всяка, като този период се определя от нейната плодовитост. Дотук нищо особено. Но когато се стигне до същинската част, мъжкият „държи главата или носа на женската в челюстите си“, често белязвайки я завинаги със зъбите си. По-късно тя ражда едно единствено малко и изпълнява всички родителски задължения, докато бащата продължава да опложда нови и нови женски видри. И ако това не е достатъчно, южните морски видри понякога изнасилват до смърт малки тюленчета, очевидно просто за забавление. Вече не ви се струват толкова сладки, нали?  

2. Омар

Фийби от „Приятели“ неведнъж ни е подвеждала, а най-голямата ѝ научна грешка вероятно е твърдението, че омарите се събират за цял живот. Напротив. Имат кратка „пролетна ваканция“, в която женските омари чакат реда си, за да се чифтосат с онзи местен мъжки, който е съумял да се наложи над събратята си. Женският омар все пак има известен контрол върху ситуацията, тъй като тя е онази, която го съблазнява. За избор обаче трудно можем да говорим.

3. Някои паяци (семейство Pisauridae)

Ако кажем, че плахото мъжко паяче носи на своята дама вкусно опаковани подаръци, това звучи сладко и романтично. Романтично е, когато партньорът ни сервира любимото ни ястие, просто защото ни обича. И е доста сладко, преди да научим, че той го прави, за да си осигури време да се чифтоса с партньорката си, преди тя да го изяде. Понякога мъжкият дори приготвя фалшив подарък, в който няма нищо – или още по-лошо, опакова подаръка, но по пътя огладнява и го изяжда. Можете да познаете каква е съдбата му.