Изследователи от Великобритания и Испания показаха, че паяците могат да настройват своите мрежи. По този начин осмокраките животинки получават специфична информация за средата около тях, включително наличието на плячка, потенциални партньори за чифтосване и структурното състояние на мрежата, пише Gizmodo.

Подобно на струните на добре настроена китара, всяка копринена нишка в паяжината предава вибрации в най-разнообразни честоти. Благодарение на това паяците, които не виждат особено добре, усещат целокупността на своята мрежа и разпознават дали вечерята е пристигнала.

Учените знаят това от години. Те обаче не бяха съвсем сигурни за конкретните характеристики на тези вибрации, както и дали паяците имат някакъв контрол над тази интересна архитектурна особеност. За да научат повече, учените от Оксфордския университет и университета „Карлос III” в Мадрид проучват връзките между материалните свойства на паяжината и начина, по който вибрациите се движат през копринените нишки. Изследването, публикувано в Journal of the Royal Society Interface, доказва, че паяците наистина могат да настройват мрежите си, за да получават специфични съобщения. 

Учените използват мощни лазери, за да изолират миниатюрните вибрации. По този начин те успяват да разпознаят три конкретни характеристики на мрежата – напрежение, скованост и цялостното състояние на архитектурата. Нещо повече – оказва се, че паяците са способни да манипулират и трите неща.

С други думи, когато това животинче си плете мрежа, то изгражда нещо много повече от красив капан. Паякът е гениален инженер, който работи по мултифункционално устройство. То хем трябва да може да плени жертвите си, хем да предава важна информация.

Същевременно паякът търси и перфектния баланс между структурната непокътнатост на мрежата и способността й да предава сигнали при определени честоти.

Тези животинки са невероятни, нали?