Понякога просто ви се иска пътуването ви да продължи толкова дълго, колкото е възможно. Може да сбъднете тази мечта, ако добавите във вашия списък някои от най-дългите туристически маршрути в света. Независимо дали става дума за 17-часов полет или ескалатор със 740 стъпала, представяме ви списък с нестандартни предложения за пътуване, които ще направят почивката ви превъзходна.

1. Най-дългият мост в света
Мостът Danyang-Кunshan, част от железопътната линия за високоскоростни влакове между Пекин и Шанхай, се простира над делтата на река Яндзъ повече от 164 км. Въпреки това, само малко над 8 км е над открити води.

2. Най-дългият мост над вода в света
Ако мостове над земята вече не са модерни, в Китай също може да намерите най-дългия мост над открити води. Със своите 42 км, мостът над залива Джиаозхоу измести предишния победител, мостът Пончартрейн в Луизиана. Но след подадена оплакване от властите в Луизиана, че мостът над залива Джиаозхоу е бил удължен неправомерно, титлата отново е върната на Пончартрейн.

3. Най-дългият ескалатор

Макар че има няколко претендента за най-висок ескалатор, един от най-добрите е този в метростанцията Парк победьй в Москва: Той има 740 стъпала. Пътуването трае три минути. Жителите на Западна Европа могат да се задоволят с ескалатора на метростанция Уийтън, ВАшингтон, който се издига на 70 метра.

4. Най-дългият директен полет в света

Австралийската авиокомпания Qantas в момента предлага директен полет между Сидни и Далас-Форт Уърт. Той изминава почти 13 792 км и отнема почти 17 часа. Но конкурентите от Emirates се готвят да отнемат титлата с планиран маршрут от Дубай до Панама Сити, който ще измине 13 808 км и ще трае 17,5 часа.

5. Най-дългата система на метрополитен

Шанхайското метро е с дължина над 540 мили, което го превръща в най-дългата метро мрежа в света. Пекин планира разширение до около 650 км до края на 2016 г.

6. Най-високият асансьор в света

Един от най-големите проблеми пред архитектите, които се опитват да изградят наистина високи небостъргачи е технологичното състояние на асансьора. Най-високия асансьор в момента е в 2717-метровата Бурж Халифа в Дубай, най-високата сграда в света. За да стигнете до най-последния етаж, ще трябва да изминете 500 метра във въздуха, достигайки максимална скорост от около 35 км в час.

7. Най-дългият прав път в света

Най-дългият прав път в света е Магистрала 10 в Саудитска Арабия, чиято дължина е 260 километра. На второ място е Магистралата Еър в Австралия, участък от 144 км без какъвто и да е завой. Запасете се с хубава музика, защото няма да има на какво да обърнете внимание в това пътуване.