115 пластмасови чаши и 25 найлонови торбички бяха открити в стомаха на умрял кашалот в Района на Бали. Откритата пластмаса се равнява на 6 килограма. За да се справи с пластмасовото нашествие, което замърсява бреговете му и може да прогони туристите, Бали забрани употребата на сламки и найлонови торбички.

Милиони пътешественици идват всяка година, за да хванат тен по прочутите плажове, обградени с палми, да сърфират и да се любуват на морското дъно на тропическия остров, но Бали не е пощаден от бедствието със замърсяването на морето - особено сериозен проблем в Индонезия.

Островът реши миналата година да забрани пластмасата за еднократна употреба, но прилагането на този местен регламент не беше изяснено до миналата седмица, когато беше премахнато и последното препятствие. Правосъдните органи отхвърлиха молбата на браншова асоциация от компании за рециклиране на пластмаса, които се страхуваха, че вече няма да имат достатъчно суровина.

"Молбата бе отхвърлена юи вследствие на това регламентът може да се прилага", каза ръководителката на агенцията за опазване на околната среда Маде Теджа пред Франс прес. "Надяваме се, че жителите, потребителите и компаниите ще подкрепят програмата", добави тя.

Индонезия, както и други страни в Югоизточна Азия, рециклира много малко от собствените си отпадъци и от 2018 година трябва да се справя с наплива на отпадъци отвън. Това стана, след като Китай, който рециклираше много от отпадъците на западните страни, затвори вратите си за тях.

Джакарта обяви от юни, че връща обратно десетки контейнери с боклуци, които са непригодни за рециклиране, към страните, от които са изпратени - САЩ, Австралия или Европа. Индонезия отказва да се превръща в "сметище" за бутилките, опаковките и използваните пелени на западните страни.

Обширният архипелаг от 17 000 острова, който е вторият най-голям замърсител на морето след Китай, се ангажира да намали замърсяването с пластмасови отпадъци до 2025 година.

Джакарта разчита да увеличи капацитета си за рециклиране, да намали потреблението на пластмаса за еднократна употреба и да започне кампания за почистване, за да накара населението, което в момента не е много информирано по екологичните въпроси, да реагира.

В Бали проблемът с пластмасовите отпадъци стана толкова сериозен, че островът обяви извънредно положение преди две години, след като едно от крайбрежията му бе покрито от отпадъци.

Островът рециклира само 48 процента от отпадъците, според публикувано през юни проучване, направено с подкрепата на Норвегия. Останалата част от отпадъците се изгарят или се озовават в сметищата, реките и океана.

Местното правителство реши да проведе информационна кампания в училищата и на пазарите преди да започне да налага санкции.

Веригата Коко груп (Coco Group) приветства регламента, като подчерта, че от няколко години вече не използва пластмасови опаковки в супермаркетите си, предаде БТА.

Индонезийската асоциация на търговците на дребно Априндо обяви, че подкрепя забраната, но предупреди, че ще има трудности и че отнема време хората да бъдат образовани в опазването на околната среда.

Мениджър Нюз