Зомбита. Първата асоциация на всеки почитател на хорър жанра, естествено, са човешки трупове в умерен стадий на разлагане, които се разхождат по улиците на големите метрополиси за досада на местното население. Само че малко от нас знаят, че зомбитата населяват Земята с милиони, макар и не толкова драматични на вид екземпляри – огнените мравки Solenopsis invicta.

Виновни са южноамерикански мухи

Източникът на заразата сред тези насекоми всъщност са мухите от семейство Phoridae, които произхождат от малък регион в Южна Америка, откъдето е родом и огнената мравка. След внимателен подбор летящите насекоми атакуват най-силните и жизнеспособни екземпляри и снасят яйцата си в тялото им. Ларвата, която се излюпва от тази „любов“, прояжда мозъка на мравката домакин, която започва да се държи като класическо зомби.  

„Идва момент, в който мравката просто става и започва да щъка безцелно“, обяснява изследователят от Тексаския университет Роб Плаус. Според него само две мухи фориди могат да държат под психически контрол цял мравуняк. „Поведението им прилича на обсадите на замъци през Средновековието“, допълва той.

Главата пада

Месец след излюпването на яйцето главата на поразената мравка пада и от нея се ражда млада муха, готова да атакува нови „роби“ за благото на собствения си народ. Хитра тактика, която някои биха нарекли „биологически колониализъм”. Нещо повече – поведението на мравката домакин изцяло се променя под въздействието и според нуждите на малкия пришълец в главата й. Ето, значи, откъде е взел идеята Ридли Скот. Но както казват англичаните, истината е по-странна от измислицата.

Gallery

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock