Ампутации на крайници се извършват от хирурзите, когато травматично нараняване като рана от война или автомобилна катастрофа води до сериозно разрушаване на тъканите или в случаи на сериозна инфекция или заболяване. Хората обаче не са единствените, които извършват такива процедури - учени са наблюдавали подобно поведение при мравки, предаде Ройтерс.

Изследване, публикувано в сп. "Кърънт байолъджи" показва, че някои мравки ампутират крайници на ранени другари, за да подобрят шансовете им за оцеляване.

Поведението е документирано при мравките Camponotus floridanus - червеникавокафяв вид с дължина над 1,5 сантиметра, обитаващ части от югоизточните американски щати.

Тези мравки са били наблюдавани да лекуват наранени крайници на свои съседи по гнездо или чрез почистване на раната, като за целта използват устите си, или чрез ампутация чрез отхапване на увредения крайник. 

Изборът на лечение зависи от това къде е нараняването. Когато то е по-нагоре по крака, мравките винаги го ампутират. Когато травмата е в долната му част, те го запазват, пише БТА. "В това изследване за първи път описваме как нечовекоподобно животно прилага ампутация на друг индивид, за да спаси живота му", казва ентомологът Ерик Франк от университета на Вюрцбург, Германия, и водещ автор на изследването.

"Спокойно можем да кажем, че медицинската система на мравките за грижа за ранените е най-сложната в животинското царство, съперничеща единствено на нашата", допълва Франк.

Мравките от вида Camponotus floridanus гнездят  в гниеща дървесина и енергично защитават дома си от конкурентни колонии.

"Ако се стигне до битки, има риск от нараняване", казва Франк.

За целите на изследването мравките са наблюдавани в лабораторни условия. 

Учените са установили, че процесът на ампутация отнема най-малко 40 минути, а понякога и повече от три часа.

При ампутации след нараняване на горната част на крака документираната преживяемост е около 90-95 процента в сравнение с около 40 процента при нетретирани травми. При наранявания на долната част на крака, при които е извършено само почистване, преживяемостта е около 75 процента, в сравнение с около 15 процента при нетретирани травми.

Грижата за рани е документирана и при други видове мравки, които използват жлезист секрет с антибиотичен ефект. Представителите на вида Camponotus floridanus не разполагат с такава жлеза.

Мравките, които имат шест крака, са напълно функционални и след загубата на един от тях.

Поведението е наблюдавано при женски мравки. Учените припомнят, че всички мравки работнички са женски.

И така, защо мравките прибягват до тези ампутации?

"Това е интересна тема и поставя под въпрос сегашните ни определения за емпатия, поне до известна степен. Не мисля, че мравките са това, което бихме нарекли "състрадателни", казва Франк.

"Има много проста еволюционна причина да се грижим за ранените. Това спестява ресурси. Ако мога с относително малко усилия да възстановя работник, който след това отново ще стане активен и продуктивен член на колонията, усилието си струва...В същото време, ако индивидът е твърде тежко ранен, мравките няма да се грижат за него, а по-скоро ще го оставят да умре", добавя Франк.