Наклонената кула в Пиза има поне още 200 години живот

27 февруари 2019 г., 09:24
127

Снимка: welcomia / Shutterstock

Кулата в Пиза постепенно се изправя - не поради странен физичен феномен, а в резултат на амбициозен и скъп архитектурен проект, съобщава PopSci.

Този на пръв поглед невъзможен факт започна да се превръща в реалност след стабилизационните процеси, които приключиха през 2001 година. Проектът, възлизащ на стойност 25 милиона британски лири, засега успя да намали наклона на кулата с 2,5 см. Преди началото на реставрацията наклонът е бил 5,5 градуса, а сега е 3,99 градуса. През 2007 г. пък успешно е намалено отклонението при върха с 45 см до положението от 1838 г. чрез проект, ръководен от специалисти по земна механика, на стойност 20 млн. долара, с отнемане на 70 тона почва от северната ѝ страна и поставянето на баласт и метални тросове. На следващата година инженери обявиха, че за пръв път в историята й кулата е стабилизирана добре.

Смята се, че с течение на времето кулата ще се изправи с още няколко милиметра. След това, макар и много бавно, отново ще започне да се накланя.

Според техническия директор на популярната забележителност, тя със сигурност ще просъществува още 200-300 години. Това обаче нямаше да бъде така, ако проектът за изправянето й не се беше осъществил, понеже преди него кулата се е накланяла с няколко милиметра всяка година.

За пръв път от 20 години насам скелето около кулата е премахнато, а камбанарията е повече от стабилна. 56-метровата кула е истинска атракция, една от най-известните забележителности. Всяка година тя привлича около шест милиона туристи от цял свят, а три от тях се осмеляват да изкачат и 8-те й етажа.

Ключови думи:
Коментари