Исак Нютон постига множество важни неща в своя живот. Поставя основите на интегралното и диференциално смятане, описва и обяснява гравитацията. Но същевременно се смята, че изобретява и едно особено полезно нещо, предназначено за котки, по един наистина глупав начин, пише io9.

Повечето съвременни и биографични източници на Нютон се съгласяват върху следните два факта – той не е бил сред най-добрите хора на този свят, но същевременно е бил и брилянтен ум. Второто не може да бъде оспорено, нали?

Според една съвременна легенда Исак Нютон е изобретил нещо, което собствениците на домашни любимци използват през цялото време: вратичката за котки. Тя се опитва допълнително да допринесе към факта, че е бил брилянтен ум. Нютон е бил както добър в математиката и науката, така и в практичните изобретения. Целта на модерната версия на легендата е вкарана в пасаж от „Дърк Джентли. Холистична детективска агенция” на Дъглас Адамс. Когато един от героите казва, че идеята е била проста и очевидна, друг отговаря: „Този ум, който успее да вземе нещо, което досега не е съществувало, и да го направи ослепително очевидно, е невероятен.“

Легендата, разбира се, е грешна. Иронията в случая е, че тя довежда до появата на още една легенда. Тя има за цел да покаже колко глупав е бил Исак Нютон. Вратичките за котки са изобретени много преди него, макар и да не са били наричани „врати“. Били са „котешки дупки“ и са представлявали точно това – малки дупки, изрязани във вратите, през които домашният любимец може да се промъква. В есето „Философия на здравия разум“ един неназован свещеник разказва за деня, в който е посетил дома на Нютон. Той открива цели две дупки във вратата му, като едната е малко по-малка от другата. Котката на изобретателя съвсем наскоро била родила и този „гений“ е изрязал още една дупка във вратата за малките, без да осъзнае, че те могат да последват майка си през по-голямата дупка.

Повечето хора твърдят, че историята е измислица. Някои обаче настояват, че врата в един от домовете на Нютон наистина показва следи от наличието на две дупки. Каквато и да е причината за появата й, е интересно да видим как се е променила с времето. Когато Нютон е бил жив, хората са се подигравали колко глупав може да бъде умният човек. С времето атаките към него се смекчават, а днес легендата се е обърнала така, че да го направи още по-умен, отколкото е бил.