Имате голямо куче, което си хапва хубаво месо всеки ден? Значи и вие замърсявате планетата точно толкова, колкото и съседът ви с големия джип. Колата гори доста, но и вашият домашен любимец не е за пренебрегване, твърдят новозеландските архитекти Робърт и Бренда Вейл.

Книгата им „Време е да изядем кучето – истинският наръчник за устойчив живот” разбуни духовете, тъй като много притежатели на домашни любимци възприеха буквално посланието й.

Какво казва книгата? Двамата архитекти изчисляват екологичните „отпечатъци” върху  околната среда на най-популярните домашни любимци и ги сравняват с тези на другите ни прищявки - например на мощния  джип, плазмения телевизор или мобилния телефон.

Изненадващият извод е, че животинките съвсем не са толкова безобидни по отношение на т.нар. екоотпечатък, с който всеки почна да мери своя стил на живот, пише сп. „Ню сайънтист”. Освен че излапват доста храна, котките и кучетата унищожават животинки от дивата природа покрай нас, разпространяват болести и допринасят за замърсяването на планетата, твърдят авторите.

За да измерят екологичната „лапа, клюн или перка” на домашния любимец, новозеландците

анализират съставките на най-често купуваните храни

за животни. Така те изчисляват, че средно голямо куче консумира 90 грама месо на гранули и и 156 грама зърнени продукти на ден според препоръчителната за него 300-грамова доза суха  храна. Тя се равнява на 450 г прясно месо и 260 г зърнени храни, което прави  съответно 164 кг месо и 95 кг зърнени изделия на година!

Според новозеландските архитекти за отглеждането на 1 кг пилешко месо годишно са необходими 43,3 квадратни метра земя.  Много повече трябват за отглеждането на килограм говеждо и агнешко месо. За производството на килограм зърнени храни годишно пък е потребна площ от 13,4 кв. м.  Така че средно голямото куче вече си има своята “екологична лапа” – 0,84 хектара. За голямата немска овчарка цифрата е по-голяма -  1,1 хектара. Както знаем,  екологичният отпечатък за всеки от нас се изчислява в т.нар. глобални хектари – колко земя и водно пространство са необходими, за да се произведат отново ресурсите, които човек е изконсумирал, и да се абсорбират отпадъците, останали от дейностите му. Средният екологичен отпечатък на човек от населението на Земята според последните данни на организацията “Глобал фуутпринт нетуърк” (за 2005 г.) е 2,7 хектара, точно толкова се падат на всеки българин. Най-висока е цифрата за жител на ОАЕ – 9,5 хектара, на второ място е американецът с 9,4 глобални хектара.