Това великолепно видео показва отблизо смъртоносната красота на португалската фрегата (Physalia physalis, "Portuguese Man-o-war" на английски) - едно от най-странните създания на Земята и доказателство, че еволюцията има по-добро въображение дори от най-смелите ни представи за външния вид на извънземните същества.

Това морско мекотело, разпространено в Атлантическия океан и Средиземноморието е често бъркано с медуза. Този вид обаче е от клас Hidrozoa, което означава, че е по-близо до хидрите и полипите, отколкото до медузите. Неговото ужилване е изключително болезнено и в редки случаи може да доведе до смърт. Интересен е и фактът, че португалската фрегата на практика не представлява един организъм, а колония от няколко отделни индивида, които изпълняват строго специализирани функции за общото благо.

Името на Physalia physalis идва от гребеновидния въздушен мехур, който остава над водата докато създанието плува. Този т.нар. пневматофор служи като опора за останалите ленове на колонията. Красотата на животното се дължи именно на този орган и на неговите ярки цветове (в нюанси на зеленото, виолетовото и синьото) се дължи интересният вид на. Вижте в HD резолюция :

Източник: Sploid