Човек рядко получава шанса да надникне в сърцето на ураган, но тези нови драматични кадри, дело на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), ни предоставят именно тази възможност. Нуждаете се единствено от достъп до YouTube.

Видеото е заснето в сърцевината на урагана Сам (четвърта категория) на 30 септември 2021 г. от дрон, известен като Saildrone Explorer SD 1045. Безекипажният надводен апарат е трябвало да пребори ветрове със скорост 193 км/ч и вълни, достигащи цели 15 метра, казват от NOAA.

Мисията н,0ециално „крило за урагани“, което означава, че може да работи и да записва и в най-бурните условия.

„Saildrone от ива на места, които никое друго превозно средство не е достигало – директно в окото на урагана. Той събира данни, които ще променят разбиранията ни за тези мощни бури“, казва основателят и изпълнителен директор на Saildrone Ричард Дженкинс. – След като покори Северния ледовит океан и Южния океан, ураганите бяха последния тест за издръжливост, който Saildrone трябваше да преодолее. Горди сме, че създадохме превозно средство, способно да работи и в най-екстремните времеви условия на Земята.“

Saildrone Explorer SD 1045 е дълъг едва 7 метра и е снабден с метеорологични и океанографски сензори, с помощта на които събира данни, както и с микрофони и камери. Той се захранва от слънчевата светлина и вятъра и използва машинно обучение, за да анализира въпросните данни.

Дронът се управлява от човек чрез сателитна връзка и може да оцелее над един година в морето. В момента в Атлантическия океан има пет подобни автономни устройства и всички те са прекарали общо 13 000 дни сред вълните и са изминали над 500 000 морски мили.

Що се отнася до урагана Сам, това бе най-продължителния и интензивен ураган за 2021 г. в Атлантическия океан. За щастие, не достигна до бреговете и в момента на създаването на този материал спадна до буря от втора категория.

За в бъдеще същата технология би могла да се използва за проследяването на прогреса на ураганите и предоставя ранни предупреждения за развитието им, което от своя страна ще спомогне за спасяването на стотици животи.

Източник: Science Alert