Дали котките ни разбират, когато се опитваме да им кажем нещо? Или просто не им пука? Японски изследователи се опитват да отговорят на тези въпроси.

Ако дадено животно разбира една-единствена дума от човешката реч, то това със сигурност е неговото име. Ето защо Ацуко Кайто от Sophia University в Токио решава да провери способността на котките да различават имената си от останалите съществителни в езика. Съществуват множество проучвания за това колко добре ни разбират кучетата и дали откликват на специфични думи (или само на интонацията на гласа ни). Когато става дума за котки, въпросът остава слабо проучен.

Кайто и колегите му наблюдават реакцията на котките, когато чуват собствените си имена, думи със сходна дължина или имената на други котки в района. Според тях по-голямата част от животните са достатъчно умни, че да разбират за какво става дума – те движат ушите и главите си, когато чуят собствените си имена много повече, отколкото в останалите случаи. Опашките им обаче остават безучастни. Още по-малкото – никоя от котките не откликва с глас. При малък брой животни тези реакции се провокират и от гласове, различни от този на собственика им.

Много от котките обаче отговарят както на своите имена, така и на тези животинки, с които живеят заедно.

Учените заключват, че котките са „умерено чувствителни към емоциите на своя собственик“. Освен това те различават гласа на своите стопани от този на непознат човек (както вече е доказано).

Накратко – следващия път, когато викнете котката си и тя не откликне, можете да сте спокойни. Знае си името, просто се преструва, че не ви разбира.

Източник: Scientific Reports