Не случайно емблематичната Каменна гора в Китай е била известна като „Първото чудо на света” по време на династията Мин (1368-1644 г.).

Природният феномен се намира на 120 км югоизточно от столицата Кунмин и е разположен върху площ от 400 кв км. Той представлява стръмен, скален терен с безброй криволичещи лабиринти. Главната каменна гора, по-малката каменна гора и каменната гора „Найгу” са съставните части на причудливия монолитен комплекс, който изобилства с разнообразни скални образувания, някои от които наподобяват животни, растения и човешки фигури.

Виж още: 9 от най-красивите градчета в Китай

Според геолозите Каменната гора е типично образувание на карстовата топография. Преди приблизително 270 милиона години, по време на Палеозоя, районът е представлявал обширно море. С течение на времето  движенията на литосферата постепенно довели до отдръпването на водата и изплуването на повърхността на карстовия пейзаж. По-нататъшната ерозия оформила терена във вида, в който изглежда днес.

Gallery
Местните хора казват, че ако сте посетили Кунмин и не сте видели каменната гора, само сте си загубили времето.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
От 2007 г. две части от този уникален природен паметник – Каменната гора Найгу и селцето Суогей, са признати от ЮНЕСКО за обект на Световното наследство.

Снимка: MOAimage / Shutterstock

Gallery
Според легендите гората била родина на Ашим – красива девойка от народа Йи.

Тя се влюбила, но роднините й забранили да се омъжи за своя избраник и я превърнали в камък в гората, който и досега носи нейното име.

Снимка: aquatarkus / Shutterstock

Gallery

Снимка: Hung Chung Chih / Shutterstock

Gallery

Снимка: chuyuss / Shutterstock