Руски учени откриха идеално запазен труп на мамут с течна кръв по време на експедиция на Ляховските острови край бреговете на Сибир, предават световните медии. Невероятната находка дава надежда на учените, че би било възможно клониране на животното от ледниковия период.

"Кръвта беше много тъмна, намираше се в подкоремната кухина. Когато разбихме замръзналата плът, кръвта потече", казва пред медиите ръководителят на експедицията Семьон Григориев, цитиран от КРОСС. Според него кръвта на мамута имала уникалното свойство да не замръзва при екстремно ниски температури, поради което гигантите оцелели през ледниковия период. И ако в откритата сега кръв има живи клетки, то въз основа на тях би било възможно клонирането на мамут. Експедицията, направила откритието, е организирана от Североизточния федерален университет в Якутск.

Мамутите са населявали планетата ни до преди 10 000 г., макар някои учени допускат, че отделни екземпляри може да са оцелели доста по-дълго в Аляска и на някои острови край бреговете на Сибир.