Учените обикновено обясняват успеха на пчелите с разделението на работата в кошера – всяка изпълнява различна задача за общото благо на колонията, която живее като един суперорганизъм. Нов експеримент с термални камери обаче разкри, че тайната на успеха се крие дълбоко в кошера. Съществува специален вид пчела, която действа като жив радиатор, затопляйки целия кошер и регулирайки сложната му социална структура.

ТЕЦ в кошера!

Наричат ги “топлещите пчели”. Те използват тялото си, за да създават уникалната централна отоплителна система в кошера, показа изследването на немски специалисти. Температурата на термопчелите е по-висока от тази на всички останали в кошера. Те разтварят крилата си така, че мускулите им се напрягат до краен предел, но не махат с тях. Това им позволява да качат собствената си температура изключително много – понякога тя може да достигне 44 градуса по Целзий, почти с 10 градуса повече от тази на нормална пчела. На теория това означава, че могат да “сготвят” самите себе си, но те по някакъв начин устояват на високите градуси, установили изследователите.

Тези пчели отговарят за поддържането на определена температура в “детската градина” на кошера, където младите пчели, още какавиди, са зазиждани във восъчни килийки, докато се развият, обяснява проф. Юрген Тауц от групата за изследване на насекомите към Университета на Вюрцбург.

“Тези специални пчели могат да се промъкват в празни восъчни клетки и да предават топлина на 70 какавиди около себе си. Това си е направо парно в колонията”, смята Тауц.
Освен че топлят, термопчелите имат и една още по-важна роля – те

определят съдбата на всяка от какавидите,

като решават каква ще бъде ролята на бъдещата пчела в кошера. Така например тези какавиди, които са държани да се развиват при температура 35 градуса по Целзий, съзряват като интелигентни пчели търсачки, които после излизат всеки ден от кошера, за да търсят нектар и полени. Тези, които са оставени да се развиват при 34 градуса, пък стават пчели домакини, които никога не напускат гнездото и се занимават с трудоемката работа в кошера като хранене на ларвите и почистване.

В резултат на това термопчелите гарантират, че винаги ще има достатъчно труженички за всяка от дейностите в кошера, а това е условие за успеха на цялото пчелно общество. Както е известно, всяка пчела в колонията има различна “професия” – едни са пазачки, други строят кошера, трети носят храна, четвърти се грижат за царицата и т.н.

Екипът успял да установи ролята на термопчелите, използвайки нова технология, която отчита температурата вътре в кошера. Термални камери показват как термопчелите затоплят всяка килийка с какавида до точната температура, като се залепят за стените й и предават топлина. В зависимост от външните условия и големината на кошера термопчелите може да бъдат от няколко до неколкостотин.

 “Според досегашните схващания какавидите в гнездото произвеждат топлината, а пчелите се прибират вътре, за да се стоплят. Сега обаче виждаме, че има възрастни пчели, които отговарят за поддържането на температурата”, обяснява проф. Тауц. Откритието показва също така, че е много полезно в кошера да има и празни восъчни клетки, които повечето пчелари не обичат. Оказва се обаче, че те са много важни за поддържането на живота в колонията и че „централното парно отопление” работи именно чрез тях.

Пчелите обичат кафе и цигари

Мнозина от нас се нуждаят от кафе и цигара, за да започнат деня. Сега се оказва, че пчелите не са по-различни. Те предпочитат нектар с малки количества никотин или кофеин пред сок без тези подобрители, установиха израелски изследователи от Университета на Хайфа.