Международен екип от учени откри, че група белолики капуцини в националния парк Койба в Панама са влезли в Каменната епоха. Маймуните са започнали да използват каменни сечива, за да чупят костилки и раковини. Това е четвъртият вид примати, направил подобен когнитивен скок (след нас, хората), съобщава I Fucking Love Science.

Паркът Коба се разпростира общо на три отделни острова по крайбрежието на Панама. И трите са заселени с капуцини, но само на един от тях – Хикарон – маймуните (при това не всички) са започнали да използват каменни сечива. В случая става дума само за мъжките в определен регион на острова.

Можете да прочетете научния труд, свързан с находката, на BioArXiv.

„Изненадани сме от факта, че поведението е географски локализирано“, казва Брендън Барет от института по орнитология "Макс Планк“. Той е и водещият ръководител на проучването.

Учените започват да наблюдават маймуните, след като колегата им Алисия Ибаниес ги забелязва да използват каменни сечива през 2014 г. За да изследват поведението им, те инсталират камери и на трите острова в парка.

Някои специалисти мислят, че приматите, включително и предшествениците на човека, може случайно да са започнали да използват каменни сечива. Примерът с капуцините подкрепя тази теория.

Няколко фактора са улеснили капуцините на о-в Хикарон да използват камъни, за да се снабдят с храна. Там не ги дебнат хищници на земята и това им дава възможност да скитат повече и да търсят продукти. Храната пък е оскъдна и затова трябва да проявяват изобретателност - използването на камъни за да чупят черупките на ядки и раковини, за тях е по-скоро необходимост.

Каменни сечива използват макаци в Тайланд и няколко вида кафяви капуцини в Южна Америка, както и шимпанзета в Западна Африка.