Хижа "Солвей" е разположена на североизточния хребет на Матерхорн, близо до градчето Цермат в кантона Вале в Швейцария. Тя се намира на височина 4003 метра и е собственост на швейцарския алпийски клуб, и е предназначена да се използва само в крайни случаи. Въпреки това живописната хижа, която се намира 475 метра под върха, е спирка на много алпинисти, поели пътя към Матерхорн, които си почиват и се наслаждават на невероятната гледка.

Хижа "Солвей" е построена през август 1915 година само за 5 дни. Всички строителни материали са били пренесени от най-близката хижа на 3260 метра с помощта на животни.


Източният хребет на Матерхорн. Виждате ли хижата? Снимка: Potemin Anton / Shutterstock

Хижата е кръстена на белгиеца Ернест Солвей (1838-1922), който е осигурил средствата за постояването й, както и за най-известната хижа по билото на Матерхорн - Hörnli. Ернест Солвей е химик, индустриалец и филантроп, известен с открития от него начин за получаване на натриев бикарбонат (сода). След пенсионирането си започва да се занимава с алпинизъм. Времето, прекарано в планината, го кара да осъзнае не само красотата й, но и опасностите, които крие. Затова и дарява средствата за тази живописна високопланинска постройка.

Gallery
 През 1966 г. хижата е изцяло ремонтирана

През 1976 г. пък е добавен и авариен телефон, който да бъде шанс за спасение на попаднали в беда катерачи.

Снимка: Guliver / iStock