От началото на октомври хижа „Тъжа“ в НП „Централен Балкан“ разполага с 30 соларни панела.  7,5-киловатовата система позволява топлата вода в хижата да се нагрява безпроблемно, единствено с помощта на слънчевата енергия.
 
Инициативата е част от сътрудничеството между „Грийнпийс“-България и Туристическо дружество „Приста“-Русе. Планинските хижи са чудесен пример за енергийна независимост. Те нямат връзка с електропреносната мрежа. Нелогично е да използват изкопаеми горива като могат да разчитат на слънцето и водата. С тази инициатива искаме да покажем, че хижите могат да разчитат изцяло на възобновяеми източници за енергийните си нужди и да намалят своя отпечатък върху природата.
 
С инсталираната система хижата напълно ще покрива нуждите си от топла вода без допълнителното изгаряне на дърва. 30-те фотоволтаични панела ще произвеждат електричество, което директно ще затопля водата на 600-литров бойлер. Гаранционният срок за експлоатация е 25 години. Инвестицията в подобна система за дома би се изплатила в рамките на 4-5 години.
 
Инсталираната система е разработка на българска компания. С нея компанията печели златен медал на Панаира в Пловдив през 2015 г.
 
„Визията ни е енергийно независими хижи, които използват възобновяема енергия. На територията на националните паркове няма място за горене на въглища и дизел, които замърсяват околната среда. Надяваме се „Тъжа“ да бъде пример за всички хижи в българските планини“, коментира Деница Петрова, ръководител на „Грийнпийс“-България.
 
Научете повече за възобновяемата енергия на страницата на „Грийнпийс“-България.

Gallery

Снимка: Анастас Търпанов / Greenpeace

Gallery

Снимка: Анастас Търпанов / Greenpeace