Един от най-редките видове котки бе забелязан за първи път от десетилетие

10 август 2016 г., 15:40
13408

Alexandr Junek Imaging s.r.o. / Shutterstock

Изследователи от Обединените арабски емирства успяха да заснемат за първи път от близо десет години насам три различни арабски пясъчни котки (Felis margarita harrisoni) в естествения им хабитат. Учените твърдят, че тези животинки са толкова потайни, че на практика не знаем почти нищо за тях, пише Science Alert.

Освен че са страхотни, фотографиите ще ни помогнат да разберем повече за това как този вид се справя до момента, както и какво бихме могли да направим, за да подпомогнем оцеляването му.

„Малцина са учените, които се занимават с пясъчните котки. Знаем малко за поведението, популацията и текущото състояние на този вид“, коментира Джон Нюби от Sahara Conservation Fund. Самият той не е участвал в изследването.

Пясъчните котки се срещат в пустините на Северна Африка и югозападна и централна Азия. Вследствие на все по-малката им популация, те са класифицирани като почти застрашени от изчезване вече близо десетилетие.

Арабските пясъчни котки са особено трудни за откриване. Като подвид те също са класифицирани като застрашени. За последен път са били забелязвани в естествения им хабитат в Абу Даби преди 10 години.

Именно поради тази причина изследователят Шакийл Ахмед от Environmental Agency - Abu Dhabi (EAD) решава да поведе екип от учени сред природата, за да заснеме това мистериозно същество.

През 2015 г. Ахмед и неговият екип се насочват към региона Байнуна в Абу Даби с камери. Те са се опитвали да примамят котката с храна месеци наред. 278 нощи, ако трябва да бъдем точни. Най-накрая обаче търпението им се увенчава с успех.

Екипът успява да заснеме цели 46 снимки на този вид. В тях виждаме цели три отделни пясъчни котки, живеещи в един и същи регион.

Благодарение на снимките учените успяват да достигнат до заключението, че тези котки предпочитат по-ниските температури (от 11 до 28 градуса по Целзий). Нещо повече – 80 процента от случаите, в които са били забелязани, е било в късните часове между 00.00 и 06.00 (39 процента при пълнолуние).

Можем само да се надяваме, че тези фотографии ще позволят на учените да научат повече за арабските пясъчни котки и по този начин – да ги предпазят от изчезване.

Откритията на екипа са публикувани в European Journal of Wildlife Research.

Ключови думи:
Коментари