Изследователи от Обединените арабски емирства успяха да заснемат за първи път от близо десет години насам три различни арабски пясъчни котки (Felis margarita harrisoni) в естествения им хабитат. Учените твърдят, че тези животинки са толкова потайни, че на практика не знаем почти нищо за тях, пише Science Alert.

Освен че са страхотни, фотографиите ще ни помогнат да разберем повече за това как този вид се справя до момента, както и какво бихме могли да направим, за да подпомогнем оцеляването му.

„Малцина са учените, които се занимават с пясъчните котки. Знаем малко за поведението, популацията и текущото състояние на този вид“, коментира Джон Нюби от Sahara Conservation Fund. Самият той не е участвал в изследването.

Пясъчните котки се срещат в пустините на Северна Африка и югозападна и централна Азия. Вследствие на все по-малката им популация, те са класифицирани като почти застрашени от изчезване вече близо десетилетие.

Арабските пясъчни котки са особено трудни за откриване. Като подвид те също са класифицирани като застрашени. За последен път са били забелязвани в естествения им хабитат в Абу Даби преди 10 години.

Именно поради тази причина изследователят Шакийл Ахмед от Environmental Agency - Abu Dhabi (EAD) решава да поведе екип от учени сред природата, за да заснеме това мистериозно същество.

Gallery

Vladimir Wrangel / Shutterstock