Най-накрая добри новини. Усилията на множество страни от цял свят да намалят вредните емисии се отплатиха и озоновата дупка над Антарктида е най-малка за последните 30 години.

Според Американската администрация за атмосферни изследвания тази година размерът й е два пъти по-малък от обичайното. Освен това, тя се намира далеч от полюса, за разлика от преди.

Сега дупката е с размер 5 милиона квадратни километра, а миналата година е била четири пъти по-голяма.

От 2000-та година насам части от озоновия слой се възстановяват със скорост от 1 до 3 процента на всеки 10 години. На фона на тази скорост учените са категорични, че озонът над Северното полукълбо и средните географски ширини ще се заздрави напълно до 30-те години на този век, докато този над Южното полукълбо – до 50-те години.

Озоновата дупка е област с разрушен озонов слой над Антарктика. Нейната поява се свързва с увеличаването на случаите на рак на кожата. Изтъняването на озоновия слой се дължи на много фактори, но доминиращият от тях е освобождаването на хлор от хлорфлуорвъглеводородите, които разрушават озона. Тези вещества бяха често срещани в продукти като спрейове за коса, дезодоранти и други аерозоли, както и хладилни агенти на стари хладилници и т.н. Решението, взето от всички страни в т. нар. Монреалски протокол, е за забрана на употребата на вредните вещества в потребителските продукти.

Източник: IFLScience